Welkom In Mijn Keuken


Gezellig, blij dat je er bent. Koken doe ik graag, experimenteren ook. Ik gebruik standaard recepten, eigen verzinsels en wat de koelkast en voorraad kast mij bied. Kijk, verzamel en probeer, vooral iets nieuws en niet onbelangrijk - geniet van de keuken en alles wat daar mee te maken heeft!

Smakelijk eten!

dinsdag 22 december 2015

De eerste helft.....

Dit zijn de gerechten in de volgorde zoals ze geserveerd gaan worden. 

Deze foto's heb ik op de proefavond genomen onder beetje 'vrije' omstandigheden - dat snap je wel.

Maar toch.... het recept voor de bieten carpaccio komt uit het boek " Het Gouden Vergeten Groenten boek, van Marianna Buser." Ik heb er, zoals velen van jullie van mij gewend zijn, een eigen draai aan gegeven.



De spinazie soep staat online bij Smulweb. Ik heb hier ook weer wat aanpassingen gedaan omdat ik toch, na de eerste proefsessie dacht...hmm ik mis iets. Vandaar het zachtgekookt eitje, iets minder spinazie, eigen verse bouillon dag eerder gemaakt en snufje nootmuskaat erbij. Op het ei een snufje gerookte paprika poeder maakt het gerecht compleet. Zowel als bij de carpaccio als bij de soep een van bladerdeeg knappertje erbij.




Eendenborst filet.
Eigen recept; Huid insnijden ruitsgewijs. Een sappige sinaasappel uitpersen, deel van het sap in een schaal samen met wat zout en peper en knoflookteentje ( fijn gesneden) Leg daarop het vlees. rest van sap over filet gieten, zout en peper inwrijven, schil van de sinaasappel in vieren snijden en op het vlees drukken. Dek af met folie en laat overnacht in koelkast marineren.
Braad filet aan in boter of olie ( eigen voorkeur - ik gebruik boter) begin door op de huid eerst bakken. Na aantal minuten ( 3-4) keer om en bak nog ong 3 minuten. Bewaar marinade voor jus.
Leg vlees direct uit de pan op aluminium folie en pak het in en laat op een plankje of bord doorgaren.

Net voor serveren snij in dunne plakjes en leg halve minuut om en om in hete koekenpan - in de opgewarmde-hete sap. Leg plakjes op het bord. Voeg alle vocht in pan, ook wat in de folie is gelekt uit het vlees - laat even heftig doorkoken en giet saus in kannetjes.

Serveer op bedje gemengde sla.

Ik heb bietengelei blokjes als zijgerecht erbij geserveerd. Heerlijk.

Voor 85ml sap heeft u 1 blaadje gelatine nodig. Ik heb in de bietensap, geperst van verse bieten- je kan ook bietensap kant en klaar kopen), wat sinasrasp en eetlepel sap toegevoegd. Past perfect bij de eendenborst.

( groentesap gelei recepten staan volop online- ook op www.marionsrecepten.nl.)


De rest volgt..... dacht ik laat jullie alvast genieten.





maandag 21 december 2015

Het kerst diner - de voorbereidingen

Vorig jaar om deze tijd had ik andere dingen aan mijn hoofd- alles behalve een kerst diner. We zaten druk in de verhuizing. Nog een paar dagen end an konden we in ons huis slapen- dus koken was het laatste waar ik aan dacht.

Dit jaar ga ik de kerst weer claimen. Na het overlijden van mijn lieve schoonvader op 19 december 2012 is de kerst niet meer wat het was - voor ons dan. Het gevoel, de blijheid en de voorbereidingen waren allemaal aan hem gekoppeld. En nu was hij er niet meer- het roer moest een keertje om. En dat gaat dit jaar gebeuren.

De afgelopen 10 jaar kookten ik een kerst diner - meestal bestaande uit 5 gangen - voor 6 personen. Drie ervan ouderen en 3 'wij' jongeren-  mijn man, zwager en ik. Het leuke daarvan was dat ik gerechten maakte waarvan ik vrijwel zeker wist dat ze in de smaak zouden vallen maar dat onze gasten deze gerechten of de ingrediënten niet of nauwelijks kende laat staan zelf ooit hadden bereid. Ook de manier van opdienen probeerde ik zo leuk en origineel mogelijk te houden. Het  moest echt FEEST op tafel zijn.

Om te zorgen dat ik het allemaal een beetje onder controle had- hield ik een 'proefavond'. Een koppel, vrienden van ons, kwam dan eten om de maaltijd te keuren. Geweldig was dat.

En dat heb ik nu weer gedaan. Een menu uitgewerkt, proef gerechtjes gemaakt - en afgelopen week een proefmaaltijd gedraaid. Er zitten Kerstdag geen 6 maar 9 mensen aan tafel. De groep is qua leeftijd iets jonger geworden en het gangen-aantal uitgebreid tot 6. Ja doe maar gek!! Ik heb er zo'n zin in.

In de vriezer ligt een 5 en 1/2 kilo kalkoen. Die gaat, na de kerstnachtdienst, alvast de oven in.

Een paar van mijn proefjes waren: het maken van groente gelei - o.a. van wortel en bieten. Het experimenteren met een groente terrine en met kalkoenpoten en het gekozen kruidenmengsel uitproberen ( of het wel genoeg 'oemf' had) De spinazie soep ook maar vooraf proeven want ik had een ander recept gebruikt - ach dan maar aan een 6 gangen menu zitten op een dinsdagavond. De spoom na de eerste drie gerechten en voor het hoofdgerecht was ontzettend lekker en gaf een frisse smaak. Hoe leuk kan je het maken?


Wortel gelei- in welk bakje of vormpje wil ik dit maken en presenteren?

                              
                                         Vergeet de cranberries niet he- en doe er een scheut port bij. Oh zo lekker.
Bieten carpaccio - heerlijk


Ik heb een keukencadeautje gekocht - want zo af en toe wil ik toch wat 'dingetjes' in de keuken die helpen om de gerechten nog lekkerder te maken en de bereidingen wat strakker.

Om dunne mooie plakjes te kunnen snijden heb ik gekozen voor deze madoline van Börger

Van mijn krijgt dit snijapparaat een gratis vermelding op mijn pagina. Ik ben er dol blij mee.

Ik heb nog een paar dagen om het toetje te perfectioneren want daar was ik niet tevreden over......

Dus, tot later allemaal en veel kookplezier de komende dagen!


zondag 20 december 2015

Werkdruk en andere dingen

Nou nou zeg, dat is ook wat. Weer een pauze genomen. Wel van het schrijven maar niet van het koken hoor. Daar ben ik wel erg druk mee geweest. Ik heb de afgelopen weken een aantal nieuwe trucjes geleerd, toegepast en geproefd. Wel erg leuk. Niks buitengewoons hoor - en ook niet zo ingewikkeld, maar soms moet je even tijd nemen om te experimenteren en jezelf als amateurkok uit te dagen.

Er waren een aantal 'dingetjes' die ik onder de knie wilde krijgen- en wat recepten die al een (lange) tijd op een stapeltje liggen.

Een hiervan heb al ik 'geactiveerd' - terwijl mijn kleinkinderen op bezoek waren. Met kleindochter
macarons maken. Dat was zo leuk.

Het kwam doordat er een doosje met speciaal voor oma uitgezochte macarons op de Thalys was blijven liggen. Verdriet en boosheid waren orde van de dag. Totdat mijn dochter opperde dat oma misschien macarons wilde maken met de beteuterde kleindochter. En zo geschiedde het.

Nou moet ik even in de grijze massa in mijn hoofd denken " welk recept had ik ook al weer?" Want, mijn kleindochter spreekt en leest alleen engels. Heb ik nou een Nederlands recept gebruikt of een engelse...? Hmm, weet het echt niet meer.

De taken werden verdeeld. Wie wat kloppen, mixen of mengen zou. De kleur werd door kleindochter bepaald - "roze oma, dat is het mooiste voor macarons!"

Eerst alle ingrediënten voor de dag halen, mixer, pollepels en dergelijke gepakt, maatbekers en lepels ook. Weegschaal... bakjes nou ja alles wat nodig is om georganiseerd te werk te kunnen gaan.

Wat hadden wij een plezier....( uit respect voor de wens van mijn dochter- geen kinderfoto's online)




Met haar 9 jaar vond ik dat ze een geweldige prestatie had geleverd. Een enkele was wat hol maar de buitenlaag was 'crunchy'  en de ' sticky chewy inside'  was verrukkelijk.

We hebben met z'n allen genoten van deze super lekkere lekkernij!

Na veel zoeken toch het recept gevonden. Staat volop gedetailleerd  beschreven. Voor de wat handiger koks, als dit je eerste macaron ervaring is, toch goed om alles eerst door te nemen.
Er staan talloze online - deze hebben wij gebruikt!

Voor het Macarons recept klik hier.

Smakelijk eten....! Geniet ervan.

donderdag 12 november 2015

Oh zo trots op m'n kleindochters

Hi, daar ben ik weer. Terug van weggeweest.

In de afgelopen weken is er alleen maar tijd geweest voor mijn bezoek - uit Nieuw Zeeland. Dochter en haar gezin waren hier en ik had nergens anders ruimte voor. Wel voor de keuken hoor- maar het bloggen dat moest eventjes het veld ruimen.

De 3 kleinkinderen zijn ook 11 dagen bij ons geweest zonder hun ouders. Dat was SUPER gezellig.
Mijn kleinzoon is de jongste van de 3. Zijn 2 zussen hebben allebei een andere keuken keus. De een bakt graag en de ander kookt al met passie. De appel is dus niet te ver gevallen - of juist wel. De keuken zit er helemaal in gebakken.

Door een  misverstand zijn de in Parijs gekochte macarons in de Thalys blijven liggen. Om het verdriet te verzachten heb ik mijn kleidochter beloofd om macarons met haar te bakken. Stiekum hield ik mn hart vast. Nog niet gedaan en succes was dus niet gegarandeerd.

De oudste had opa spare ribs beloofd. Dat zou smullen worden. Het water liep hem meteen in de mond.

Nederlandse lekkernijen moesten geproefd worden. En voor mijn schoonzoon - vla, veel vla aub. "Oh en ma, mag ik ook naar de patatboer voor een frikandel speciaal?" Bijna 20 jaar geleden toen mijn dochter en haar toenmalige vriend en nu echtgenoot in Nederland waren - was hij gek op de frikandel speciaal en de vla. Kon er niet genoeg van krijgen. Grappig.

Veel producten zijn tegenwoordig overal verkrijgbaar- maar verse stroopwafels op de markt smaakt toch lekkerder als oma ze koopt en naast je staat. Het ontbijt met beschuit en XXL hagelslag, mmmmm heerlijk en de 'pikkeltjes kaas' die in overvloed aanwezig was. Oh wat gezellig allemaal.

Ik kom nog terug op die spare ribs en de macarons- en wat denk je, zouden ze geslaagd zijn?



zondag 11 oktober 2015

Lezen- ook een leuke bezigheid

Als kind zat ik vaak met mijn neus in een boek. Als puber moest mijn vader vaak erg laat nog mijn licht uit doe - omdat ik gewoon de hele nacht anders door zou lezen. Als jonge moeder kwam ik er niet aan toe - als student MOEST ik lezen en dat vond ik minder leuk.

De afgelopen 12 maanden hebben wij het druk gehad met verhuizen, verbouwen en ons 'nieuw leven' vorm te geven - dus lezen stond ook niet hoog op de lijst van prioriteiten.

Nu, ja nu komt er weer wat ruimte...en begin ik er weer zin in te hebben. Er liggen een aantal nieuwe kookboeken klaar waar ik meer uit wil weten. Tegenwoordig is een kookboek meer dan alleen maar een verzameling van recepten. Er staan verhalen bij - ervaringen worden beschreven en productkennis wordt gedeeld.

Kort geleden heb ik nog een stukje gedeeld uit " het complete spaghetti boek". Geweldige dingetjes staan daarin vermeld. Ik lees het met plezier, tegelijkertijd steek ik er wat van op! Kleine weetjes maar ook  grappig commentaar waarvan je moet gissen of het in ernst is schreven of juist bedoelt om te amuseren.

" Veel mensen zeggen, dat Marco Polo ( 1254-1324) de eerste spaghetti naar Italië heeft meegebracht, toen hij uit China terugkwam. Dat klopt, zeggen de Napolitianen. De heer Marco Polo kocht inderdaad zijn eerste spaghetti in China - maar van een Napolitaan, die er eerder aangekomen was."

U mag het zeggen - waar of niet waar?

Voor vandaag alleen dit stukje wijsheid!

Geniet van het zonnetje- maak er een mooie dag van.

woensdag 7 oktober 2015

Over spaghetti enzo

Gisteravond kwam mijn zwager eten. Hij is vrijgezel en woont op loopafstand van ons vandaan.

Regelmatig schuift hij  bij ons aan zeker na et overlijden van mijn schoonvader waar hij bijna dagelijks at, maar ook sinds wij dichterbij zijn komen wonen. Mijn zwager en mijn man zijn beste vrienden en delen veel met elkaar wat betreft liefde voor muziek, lekker eten en hun interesse in castle 'fantasy' fairs enzo.

Omdat hij redelijk klein behuisd is- gebeurt het regelmatig dat hij wat spulletjes meebrengt en vraagt of wij er 'wat mee kunnen?' En soms is dat ook zo. Zoals gisteravond - hij bracht wat oude kookboeken mee. tJa, veel koken doet hij niet - houdt van de Asiatische keuken, eet wel eens buitenshuis en schuift hier wel eens aan.

Bij de boeken waren een of twee exemplaren die ons wel aanspraken. Uit een daarvan ga ik zo af en toe wat van delen want het leest als een geschiedenis boek over PASTA. Het boek dateert uit 1973 en blijkt eerst als een Duits geschreven boek gepubliceerd te zijn. Ik heb ge-googled en een exemplaar stond onlangs op Marktplaats maar, vermelde de site, " is niet meer beschikbaar". Een collectable misschien?

Terwijl wij aan de lunch zaten vandaag las ik wat leuk weetjes en dacht " die ga ik met mijn lezers delen!" Dus, hier gaat de eerste melding over spaghetti! Het begint al goed....

Voorwoord:

"In dit boek zult u slechts de beste van oudsher bekende italiaanse spaghetti-recepten aantreffen. Achterin volgen dan de beroemdste recepten uit de 13e tot en met de 19e eeuw.

We hebben zorgvuldig rekening gehouden met uw gezondheid en de slanke lijn."

Kijk toen al waren mensen bezig met hun slank postuur en het behouden daarvan!

Wist u dat: Spaghetto is het verkleinwoord van 'spagus' (draad). Iemand die 100 gram spaghetti gegeten heeft, zou bijvoorbeeld ook kunnen zeggen:Ik heb 19,80 meter draadjes gegeten.
Het woord spaghetti is betrekkelijk modern. Het wordt voor de eerste keer in 1845 door filoloog Giancinto Carena ( 1778- 1859) in zijn valwoordenboek betreffende verschillende beroepen: 'Prontuario di vocabolu attininetti a perecchie arti' omschreven als lange dunnen deegdraden. In alle daaraan voorafgaande woordenboeken komt het woord niet voor omdat het 'te overbekend' was.

De hedendaagse vorm van spaghetti stamt uit 1800. Vóór die tijd kende men alleen 'pasta asciutta' ( gedroogd deeg) en vandaag aan de dag noemen veel restaurants het nog zo. Het werd in de zon gemaakt en in de zon gedroogd. En wat ook leuk is om te weten - niet alleen worden druiven met de voeten gestampt- ook de spaghetti werd met de voeten gekneden en de handen gegeten!


Bon appetito 

donderdag 1 oktober 2015

Een groentetaart ook om van de smullen!

Soms, als de keus en aanbod veelzijdig is, kan het zo zijn dat de groentela in de koelkast wat 'restjes' groenten soorten overblijven. En dat overkwam mij vorige week.

Allerlei lekkere groenten die bij het maken van verschillende gerechten, net iets te groot, te veel of gewoon 'te' waren.

Ja, wat doe je er dan mee? Net niet genoeg voor het een en past niet echt bij het ander.

Het werd al laat. We hadden een drukke dag achter de rug en ik had vooraf niet echt een plan, een gerecht of zo in mijn hoofd die ik graag wilde maken. Ik trok de koelkast open en zag inderdaad- een aantal verschillende groenten liggen.

Ik legde ze op een aanrecht en begon te verzinnen. Het zag er allemaal wel lekker uit- wat moest het gaan worden?

Een groentetaart dus.

Snel maakte ik een hartige deeg - 200 gram bloem, 125gram boter in kleine blokjes, snufje zout - dit allemaal in de keukenmachine en even goed mengen tot het op broodkruim leek. Niet meteen doordraaien maar pulse actie ( aan-stop - aan- stop tot gewenste 'kruim' is bereikt). Daarna een eierdooier er bij en twee eetlepels koude water. Snel draaien met de machine en er ontstond een mooi glad deeg. Even kneden tot mooi plat rondje en daarna in plasticfolie gewikkeld en in de koelkast gelegd.

Dit hoor je eigenlijk een uur te laten rusten maar ik had geen uur - maar wel tot ik de groenten bereid had - dus aan de slag met de groente.


Wortelen schoon en met dunschiller in repen geschild. Chinese kool in lintjes, ui in ringen, knoflook teentjes in plakjes, aubergine in blokjes, ik had nog twee blikje smet verschillende boontjes - chili en cannellini - die uit laten lekken. De groente gewokt - beetje beetgaar. Een restje groene olijven toegevoegd. Drie eieren geklutst. Deze zijn nodig om de vulling samen te voegen en een geheel te vormen. Er stond nog een bakje met geraspte kaas - dit gemengd met het ei mengsel.

Deeg uit koelkast - in taartvorm met losse bodem. Blind gebakken - de korst moet wel goed gaar zijn.


Eenmaal uit de oven- de bodem bedenkt met de twee soorten bonen.


Na de groenten over de bonen verspreid te hebben - het eimengsel eerlijk verdelen.


Jammer dat er geen 'geur' mogelijkheden zijn.....


Het was SUPER lekker!

Een royaal gevulde taart - met alleen maar overblijfselen die dit omgetoverd hebben tot een super-delicious maaltijd.

dinsdag 29 september 2015

Het wordt WEER lekker eten

Even de draad weer oppakken. De dagen worden, wat het licht betreft, korter. Moet even wennen. Ik moet ook mijn dagindeling eventjes aanpassen. Nog een week of 4 en dan gaan we de wintertijd ook weer in. Alles heeft zo zijn bekoring - toch neem ik even de ruimte om het me weer aan te wennen.

Wij eten dan ook eerder - wel gezellig met die kaarsen enzo. In de zomer kleuren de gerechten fris en sprankelend vanwege de tomaten, sla soorten en diverse toevoegingen. sWinters kleuren de gerechten zich ook mooi- met meer diepere kleuren van de pompoen, de winterwortel en groene bladen van boerenkool.

Het oog wil ook wat - een saai en dof uitziend gerecht gaat soms smakeloos naar binnen, ondanks de kruiden.

Wij waren in de stad - en het werd laat. Besloten om toch maar daar wat te eten de doken een, voor ons nieuwe toko binnen. Vietnamees en Indonesische gerechten. Het was druk binnen. Gezellig geroezemoes onder de gasten - en druk heen en weer gevlieg van het personeel.

Al snel hadden wij iets uitgekozen- de vriendelijke bediening ons helpen met het vertalen vane en paar onbekende termen. Wijntje erbij en wachten maar.

Ik stond echt versteld van de grootte van het bord dat al snel voor mijn neus stond. Ook mijn man kreeg een behoorlijk groot portie eten te verwerken. Wat een geluk dat men tegenwoordig een 'doggy bag' mee naar huis mag nemen. Ik kreeg een voedselbakje zoals je dat krijgt bij de chinees en een draagtas erbij voor het meenemen van mijn (overgebleven) maaltijd. Het was ECHT teveel.

Vandaag maakte ik er een vers nieuw gerecht van. Niet 'eventjes opwarmen'. Maar echt een 'opfrisbeurt' en een smakelijke maaltijd om heerlijk van de genieten.

Wat een ander is begonnen - maak ik  nu af.

Het overgebleven noodle gerecht

Roze garnalen en gekookte mosselen

Heel fijn gesneden blokjes wortel, knoflook en Chinese kool
met koriander en knoflook woksaus.


Het eind resultaat mocht er wezen....gesmuld hebben wij. Borden helemaal schoon geschraapt.


En zo zaten wij weer aan een koningsmaal.

zondag 20 september 2015

Verandering van spijs....

Vanochtend stond ik net voor 7:00 op mijn balkon en voelde de zuiverheid van de lucht. Toen ik op het gras en het riet neerkeek leek het alsof er een vorst was geweest.  Ik denk echt van' bijna'. De lucht was strak en helder, net als het glimmend water. Als een spiegel lag het rustig de (vast en zeker) aankomende bootjesverkeer af te wachten. Ik was blij dat ik dit zo kon aanschouwen. Vers, nieuw, nog niet aangeraakt.

En dat brengt mij tot het onderwerp - een  nieuw seizoen is aangebroken.

Natuurlijk zullen er wel zomerse momenten zijn - dan wel van korte aard. Nog 'eventjes' die bbq aansteken, nog even die frisse salade. En een picknick in het bos zal ook nog wel kunnen, maar geleidelijk aan moeten we toch die zomerse dagen en recepten vervangen voor andere. En daar is niets mis mee. Verandering van spijs - doet eten, toch?

Gisteren reed ik door een prachtig landbouw landschap. Op boerenerven stonden karren en kraampjes met allerlei vormen en kleuren van pompoenen.  Ik zal in dorpjes herfst tafereeltjes en de etalages kleuren ook al mee. Prachtig gezicht.

Dan krijg ik de neiging om in mijn kookboeken te gaan snuffelen weer te gaan experimenteren en uitproberen. Nog een maandje en krijg ik 5 logees. Mijn dochter, haar man en de drie kinderen komen op bezoek uit Nieuw Zeeland. Dan wil ik op culinaire gebeid in ieder geval - lekkere dingen op tafel zetten. Ik krijg er nu al zin in. De warme geuren, de specerijen de kaarsen op tafel.

Ik weet het, het najaar en de donkere maanden zijn voor sommigen moeilijk - ik probeer dan ook een beetje licht te brengen door vanaf nu met wat 'comfort food' recepten te komen die passen in deze periode - en ook de zon laat schijnen.


donderdag 17 september 2015

Drukke week achter de rug

Hehe, dat was me een weekje zeg. Allemaal hele leuke dingen hoor. En vooral veel keuken dingen. Maar ja, je kan je tijd maar een keer besteden en van schrijven kwam er eventjes niets.

Waar had ik het druk mee?

Nou, mijn man en ik zijn gidsen in de Hollandse Biesbosch. Wij houden ons bezig met de cultuur historie. Dat is onze passie. De Griendcultuur van vroeger. Het is van belang ( vinden wij) dat het verhaal verteld wordt. De grienden ( soort boomgaarden van wilgen) waren en zijn nog een belangrijk deel van onze geschiedenis.

Op Monumentendag, afgelopen zaterdag, hielden wij onze 3de Historische dag. Dwz, dat rondom de griend keten, (Schrankkeet, houtenkeet en stenenkeet) activiteiten te beleven waren uit de griend periode. Enfin, te lang om allemaal hier op in te gaan - maar dat was een van de dingen waardoor ik veel tijd in de keuken hebt doorgebracht.

De dag zelf begint vroeg. Er is geen stroom of vers water beschikbaar in het gebied dus moet alle etenswaren enzovoort meegebracht worden. Wel is er een open haard waar water gekookt kan worden voor de koffie en kunnen wij voor een klein groepje eten maken. Voor een grote groep zoals die van afgelopen zaterdag - worden de voorbereidingen thuis gedaan.

Zaterdag was er een grote groep vrijwilligers aanwezig die aan het einde van deze lange dag - gevoed moesten worden. Ik geloof dat er zo'n 16 personen 'aan tafel schoven' om mee te eten.
Dat moest goed voorbereid worden - en ik heb voor twee grote pannen met twee soorten stoofschotel gezorgd. Mijn vrijdag was echt een volledige keukendag!

Ik zou een stoofschotel van vlees en eentje van vis maken.
Die moesten in de keet de volgende dag opgewarmd en tegelijkertijd opgediend worden en dat was een hele klus.

Omdat de pannen boven het vuur moesten is het eten in etappes opgewarmd in oude pannen die ook in de keet vroeger gebruikt zouden zijn. Moet wel allemaal een beetje in stijl blijven he? We gebruiken zoveel mogelijk authentieke spullen - emaille mokken, borden van oud serviesgoed enzo.

De bakjes vonden sommigen makkelijk vanwege het vochtgehalte bij het visstoofpotje- er was ook patat- dus die wil je niet laten zwemmen.






Voor de hoeveelheid voor het draadjesvlees gerecht die gemaakt moest worden - heb ik een hele ontbijtkoek moeten gebruiken. En het was toch lekker..... werd mij verteld- ik kreeg de bovenstaand bewerkte foto als dank!

Ik ben van de vis - eet geen vlees. Praktisch probleem heeft niets met vegetarisch zijn te maken. Het recept is eentje die ik al eerder hebt gemaakt- en daar kon ik drie kwart fles droge witte wijn in kwijt. Een paar grote eetlepels mosterd in de eigengemaakte bouillon en om de vis niet al te gaar te laten worden - vuur uitgezet onder pan en dan de vis toegevoegd. Daarin zalm, grote garnalen, witvis en mosselen. As extraatje heb ik ook mais toegevoegd. Een lekkere zoete tegenhanger van de witte wijn. Terwijl de inhoud langzaam afkoelde op de aanrecht- heb ik zo af en toe voorzichtig de vis om moeten scheppen voor gelijke verdeling van de warmte. Bij het opwarmen de volgende dag was de vis daardoor niet te droog.

De maaltijd ging gepaard met veel gelach, grappen en stilte momenten terwijl iedereen zat te genieten van wat ze op hun borden hadden.

Ik ging tevreden naar huis - klus goed geklaard. Opruimen en uitrusten geblazen want de volgende dag ging ik helpen om een brunch voor 14 personen voor te bereiden.

woensdag 9 september 2015

Het kan soms raar lopen


Mijn agenda is eventjes vol - nee, overvol. 


Maar wel ERG LEUK VOL!



Ik kruip na het weekend wel weer aan mijn bureau....nu even bezig met een paar activiteiten en heb veel voor te bereiden.





zaterdag 5 september 2015

Gevulde marrow(courgette) ook lekker

Je mag het noemen wat je wilt - overgrote courgette of marrow ( zoals ik er mee bekend bent)want lekker smaken doet het in ieder geval.



Courgette- een volgens mij, niet veel gebruikte groente die een  hoofdrol speelt. Wel meekoken of bakken maar als 'hoofd groente' komt het niet vaak voor denk ik.

Afgelopen week hebben wij deze groente een hoofdrol gegeven aan tafel.

Vandaag de gevulde marrow/ courgette.


Met een lane dunne lepen heb ik de marrow voor 3/4 uitgehold. Ik heb rekening gehouden met het eindstuk want zo een grote ovenschaal had ik niet. Er moest een stukje af, en ik moest rekening houden met een 'bodem' zeg maar. Er moest nog een stukje marrow aan het eind zitten om af te sluiten.

De marrow was al ingekort doordat de eerste plakken de dag ervoor waren gebruikt voor een ander gerecht.


 Een gevarieerd en kleurrijk assortiment groente licht voorbakken in wat olijfolie.
Voeg kruiden toe die je aanspreken.
Ik heb pittige paprika poeder en een groene peper toegevoegd.

Net voordat ik de marrow heb gevuld is er een halve blok feta kaas door de groente gegaan. Dit zorgde voor de zoute toevoeging.


Ik heb het eind van de marrow afgesneden rekening houden met het feit dat er een stukje aan moest blijven zodat de gevulde marrow afgesloten was.

Recht overeind neergezet en met lepel de groente mengels erin gedaan. Lichtelijk aandrukken want groente 'krimpt' ook met koken.
Een 'dop' erop


Met olijfolie de buitenkant insmeren en in de oven ( 175 gr) voor ongeveer 30 minuten.
Prikken om te kijken of de marrow gaar is. Moet niet te zacht of nat zijn. Anders krijg je een ingezakte plak op je bord.



Snij in gewenste dikte plakken.

Serveer met een stukje vlees, of voor de vegetariër met couscous, bulgar of rijst.

Ik hoop dat je nu een ander beeld hebt van die zogenaamde 'saaie' courgette.

Er valt zoveel mee te doen.

Smakelijk eten.

Laat je creativiteit erop los en bedenk andere vullingen.

vrijdag 4 september 2015

De courgette

Het is courgette tijd- de oogst is voor sommigen erg riant. En wat moet je met zo'n bijna onbekend groente.

Voor velen een saaie groente.

De courgette bevat veel water. Het is een groente uit de komkommer familie.

O.a. in de Nieuw Zeelandse keuken heb je 3 varianten op de courgette: De zucchini ( baby courgette) de courgette ( een tussen maat) en de marrow.

Hier de uitleg in het engels: 

Bij het bereiden van de courgette is het wel even opletten - omdat het een groente is die veel vocht 'uitlekt' onder het koken.

Ik was blij verrast en werd verwend toen ik een weekje geleden twee behoorlijke courgette en een marrow kreeg. Ja, ik noem ze zo uit gewoonte he!

De marrow was een 'joekel' om het maar even zo te beschrijven. En wij zijn maar met z'n tweetjes.

Ik heb drie gerechten gemaakt met die ene marrow.

De eerste maaltijd- gevulde plakken met een pittige gehakt ( het recept toegevoegd)

De tweede maaltijd - gevulde marrow met groente ( recept komt nog)

De derde maaltijd: soep. ( dat kan op allerlei verschillende manieren bereid worden)

Dus niets is verloren gegaan en ik kon mij weer eventjes helemaal uitleven in de keuken.


Snij flinke plakken van de marrow ( grote courgette) en verwijder midden met pit gedeelte.

In klein laagje olie - gaar de plakken gedeeltelijk.

Leg in ovenschaal.

In koekenpan bak de gehakt samen met kruiden, ui, knoflook en eventueel stukjes aardappel en tomaat.

Vul de plakken courgette en bedek met geraspte kaas.

Zet de schaal in de oven (175) en bak tot gaar.
( tijd afhankelijk van dikte plakken- ong 20 minuten)

Serveer met worteltjes of andere groente




Mijn voorkeur gaat naar het eten van de schil maar mijn man is daar niet zo happig op.

SMAKELIJK ETEN!