Dit jaar ga ik de kerst weer claimen. Na het overlijden van mijn lieve schoonvader op 19 december 2012 is de kerst niet meer wat het was - voor ons dan. Het gevoel, de blijheid en de voorbereidingen waren allemaal aan hem gekoppeld. En nu was hij er niet meer- het roer moest een keertje om. En dat gaat dit jaar gebeuren.
De afgelopen 10 jaar kookten ik een kerst diner - meestal bestaande uit 5 gangen - voor 6 personen. Drie ervan ouderen en 3 'wij' jongeren- mijn man, zwager en ik. Het leuke daarvan was dat ik gerechten maakte waarvan ik vrijwel zeker wist dat ze in de smaak zouden vallen maar dat onze gasten deze gerechten of de ingrediënten niet of nauwelijks kende laat staan zelf ooit hadden bereid. Ook de manier van opdienen probeerde ik zo leuk en origineel mogelijk te houden. Het moest echt FEEST op tafel zijn.
Om te zorgen dat ik het allemaal een beetje onder controle had- hield ik een 'proefavond'. Een koppel, vrienden van ons, kwam dan eten om de maaltijd te keuren. Geweldig was dat.
En dat heb ik nu weer gedaan. Een menu uitgewerkt, proef gerechtjes gemaakt - en afgelopen week een proefmaaltijd gedraaid. Er zitten Kerstdag geen 6 maar 9 mensen aan tafel. De groep is qua leeftijd iets jonger geworden en het gangen-aantal uitgebreid tot 6. Ja doe maar gek!! Ik heb er zo'n zin in.
In de vriezer ligt een 5 en 1/2 kilo kalkoen. Die gaat, na de kerstnachtdienst, alvast de oven in.
Een paar van mijn proefjes waren: het maken van groente gelei - o.a. van wortel en bieten. Het experimenteren met een groente terrine en met kalkoenpoten en het gekozen kruidenmengsel uitproberen ( of het wel genoeg 'oemf' had) De spinazie soep ook maar vooraf proeven want ik had een ander recept gebruikt - ach dan maar aan een 6 gangen menu zitten op een dinsdagavond. De spoom na de eerste drie gerechten en voor het hoofdgerecht was ontzettend lekker en gaf een frisse smaak. Hoe leuk kan je het maken?
Wortel gelei- in welk bakje of vormpje wil ik dit maken en presenteren? |
Vergeet de cranberries niet he- en doe er een scheut port bij. Oh zo lekker. |
Bieten carpaccio - heerlijk |
Om dunne mooie plakjes te kunnen snijden heb ik gekozen voor deze madoline van Börger
Van mijn krijgt dit snijapparaat een gratis vermelding op mijn pagina. Ik ben er dol blij mee.
Ik heb nog een paar dagen om het toetje te perfectioneren want daar was ik niet tevreden over......
Dus, tot later allemaal en veel kookplezier de komende dagen!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten