Welkom In Mijn Keuken


Gezellig, blij dat je er bent. Koken doe ik graag, experimenteren ook. Ik gebruik standaard recepten, eigen verzinsels en wat de koelkast en voorraad kast mij bied. Kijk, verzamel en probeer, vooral iets nieuws en niet onbelangrijk - geniet van de keuken en alles wat daar mee te maken heeft!

Smakelijk eten!

dinsdag 16 september 2014

Een goed begin...

...is het halve werk. Zo luid de gezegde die ik in mijn jeugd jaren vaak heb horen zeggen.

Met de juiste voorbereidingen is kans op het slagen of goed verlopen van een gebeurtenis of event, groot.

Die regel geldt ook in de keuken. Dat hebben meeste kookliefhebbers wel ondervonden denk ik zelf.

Begin zonder vaste plan of idee van je gerecht, en het wordt moeilijk er iets zinnigs van te maken. Om maar een engelse term te gebruiken is het
" more good luck than good management".

Jamie Oliver is zo'n iemand. Hij heeft een kookboek uitgegeven van gerechten die, volgens hem, in 15 minuten te koken zijn. En daar heeft hij geen ongelijk in. Alleen - hij bereidt alles voor. Snijdt de nodige groenten, weegt de verdere ingredi├źnten af en heeft alles klaar staan, zelfs het kokend water. Ja, dan kan ik ook in 15 minuten iets bijzonders op tafel zetten.

Koken is niet alleen het pannetje op het vuur zetten. Koken is een maaltijd, gerecht of iets eetbaars voorbereiden, samenstellen en gereedmaken om te eten.

Wat groot invloed heeft op de uitkomst ( smaak en presentatie) is je gevoel, liefde voor de taak en zeker ook kennis van zaken. Maar dat laatste is een leerproces die lang doorgaat en groeit na mate men zich steeds verder ontwikkeld, nieuwe dingen probeert en nieuwe technieken onder de knie krijgt.

Ik heb een redelijk breed assortiment kookboeken, ik kook veel 'uit de losse pols' en laat me ook inspireren door wat er in mijn koelkast en voorraadkasten aanwezig is. De kookprogramma's zijn bronnen van vernieuwing en leermomenten. Maar vooral - Ik HOUD van de keuken.

En vanochtend had ik zin in een smoothie. Dat betekend fruit schillen, smaken bedenken en al vroeg in de ochtend 'wakker genoeg zijn' zodat je creatief en gefocust iets lekkers neer kan zetten om van te smullen.

Mijn dag is goed begonnen. En die van u ook?

Nee, dit waren ze niet maar lijkt er wel erg op!

In de blender gingen twee appels ( die er zielig uitzagen) twee peren ( waarvan eentje overrijp en de ander maar niet zachter wilde worden) een kopje aardbeien (die lekkerder waren in de smoothie dan zo in een schaaltje) en een 3cm lang stukje geschilde verse gember. Als vocht - een pakje Rosevic├ę
( wat als overblijfsel uit een lunchpakket was en al een tijdje in de koelkast stond te wachten).

OOoooh dat was toch LEKKER!!

Fijne dag allemaal


2 opmerkingen:

  1. Reacties
    1. en dat was het ook. Ik zorg ervoor dat ik een paar pakjes rode vruchten in mijn vriezer heb- dan vult dat mooi aan bij banaan, appel, peer ofzo.

      Verwijderen