Welkom In Mijn Keuken


Gezellig, blij dat je er bent. Koken doe ik graag, experimenteren ook. Ik gebruik standaard recepten, eigen verzinsels en wat de koelkast en voorraad kast mij bied. Kijk, verzamel en probeer, vooral iets nieuws en niet onbelangrijk - geniet van de keuken en alles wat daar mee te maken heeft!

Smakelijk eten!

zondag 7 september 2014

Een echte curry

Ik ben fan van ..... MC Australië. Dat wisten jullie al.

recepten die ik plaats staan op mijn FAcebook pagina.

Hier maak ik een uitzondering voor.

Chef Pete Evans een recept gedeeld en ik kon het niet laten: Ik heb het vertaald. Zitten vast wel wat 'foutjes' in wat betreft beperkte uitleg maar volgens mij, als je een beetje bekend ben in de keuken zal dit recept je wel bekoren.

De vertaling in de blauwe tekst.



Nonya kip curry- van chef Pete Evans.
Serves 4 - Voor 4 personen

Nonya Chicken Curry

• 3 tablespoons coriander seeds - 3 eetlepels korianderzaad
• 1 teaspoon cumin seeds – 1 theelepel komijnzaad
• 1 teaspoon fennel seeds – 1 theelepel venkelzaad
• 15 dried chillies, deseeded, soaked in hot water, drained and chopped ( gedroogde chilli, geweekt in heet water, uitgelekt, en gesneden
• 270 g red shallots, roughly chopped – sjalotten grof gesneden
• 100 g water spinach –water spinazie *1
• 3 cloves garlic – teentjes knoflook
• 20 g belachan, toasted (shrimp paste) – garnalen pasta
• 25 g fresh turmeric root (or 1 tablespoon dried turmeric) 25gr vers of 1 eetlepel gemalen kurkurma
• 6 - 7 sprigs of curry leaves – Kerrie bladen
• 4 tablespoons coconut oil – kokos olie
• 1 star anise - steranijs
• 2 whole cloves – 2 kruidnagelen
• 1 cinnamon stick – kaneel stokje
• 600 grams chicken thigh fillets (from pasture raised chooks) kipfilet ( geen plofkip)
• 300 g sweet potatoes peeled and diced - zoete aardappel geschild en in blokjes
• 2 birds eye chillies, de-seeded and halved lengthways – rawit *2, zonder zaad en in de lengte gehalveerd
• 400 ml coconut milk – kokos melk
• 200 grams okra - cut in half lengthways – okra in lengte gehalveerd
• 1 tablespoon salt - zout
• 100 ml coconut cream – kokos room
2 pandan leaves, shredded lengthways and knotted (optional) pandam bladen in de lengte repen gesneden en in een knoop gelegd. ( optioneel)

• To begin making the curry, dry toast the coriander, cumin and fennel seeds in a sauté pan until fragrant and beginning to smoke. Tip into mortar and pestle or electric spice grinder and grind to a powder. Set aside.


Om te beginnen maak de curry; bak de koriander, komijn, en venkelzaad in pan –( laat niet aanbranden) tot geur rijk en rokerig. Verplaats naar vijzel en maak tot fijne poeder. Zet aan de kant.

• To make the spice paste or rempah you may do it the old fashioned and very effective way or blitz the ingredients in a mini food processor. If you are using the mortar and pestle, start by pounding a small amount of the prepared, dried chillies and adding small handfuls at a time, all the while pounding thoroughly to a fine paste. Continue to add and pound the shallots, garlic, belachan and turmeric in the same manner until all are a homogenous, fine paste. If using a mini food processor still exercise the same patience and pulverize only small amounts of the ingredients at a time, to achieve a fine paste.


Om de kruidenpasta te maken gebruik de vijzel ( of voor het gemak kan je een staaf mixer of keuken machine gebruiken) . Begin met de gedroogde chili, beetje bij beetje, bewerk ze tot een pasta. Daarna voeg toe en blijf mengen; de sjalotten, knoflook, garnalen pasta en Kurkuma. Zorg dat je een smeuïge pasta maakt.


• Heat coconut oil in a heavy based saucepan or wok, to a medium heat. Toast star anise, cloves and cinnamon stick for about 20 seconds. Add spice paste and sauté for about six to ten minutes, or until the sauce is very fragrant and the oil is separating from the rempah. Add pandan leaves and curry leaves and keep cooking until very fragrant. You will know when the paste is ready when the oil begins to separate from the mixture and rising to the surface.


Verwarm niet al te heet de kokosolie in een pan of wok, bak de steranijs, kruidnagels, en kaneel voor ong 20 seconden. Voeg de gekruide pasta toe en bak voor ong 6 tot 10 minuten tot de saus is erg geur rijk is en de olie  zich van de rempah *3 scheidt. Voeg de pandam en curry bladen toe en kook door tot geurig en smaken los komen. Je kan zien dat de kruidenmengel klaar is als de olie begint te scheiden.

• Add chicken pieces and stir for one minute. Add sweet potatoes (or pumpkin), okra (or broccoli), coconut milk, salt. Cover and simmer until chicken and potatoes are tender. Add coconut cream and birds eye chillies and water spinach and simmer for a further five minutes. Serve with cauliflower rice.


Voeg nu de repen of stukken kip toe. Roer vlees kort goed door het kruidenmengsel. Voeg dan de zoete aardappel ( of pompoen) Okra ( of broccoli) kokos melk en zout toe. Met deksel erop kook zachtjes tot kip en aardappel gaar is. Voeg dan de kokos room, rawit, en waterspinazie toe en smoor voor een verdere 5 minuten.

Serve with cauliflower rice.

Serveer met (bloemkool) rijst.! klik op delink voor Bloemkool rijst recept


ps - you could add in some chicken livers for the last 5 minutes of cooking too to make it even tastier and more nutritious!


Voor nog meer smaak en voedingswaarde – voeg kippenlevertjes toe in de laatste 5 minuten.


1.Waterspinazie


1. De waterspinazie of waterwinde is een plant uit de windefamilie. Het is een kleine, tot 25 cm hoge, kruidachtige semi-waterplant, die in moerassen groeit. De waterspinazie groeit in het water of in vochtige aarde. Wikipedia


2.Rawit- Bird's eye chillies


Rawit is de benaming voor kleine pepertjes. Ze zijn te koop bij toko's en tegenwoordig soms ook bij supermarkten. Rawits zijn vele malen heter dan de meeste Chilipepers. Bij het bereiden van gerechten moet daar rekening mee gehouden worden. Wikipedia


3.Specerij- Rempah

1. Een specerij is een natuurlijke aromatische plantaardige stof die smaak aan eten geeft. Ze kan aan voedsel worden toegevoegd als smaakmaker en geurmiddel. Wikipedia



Geen opmerkingen:

Een reactie posten