Welkom In Mijn Keuken


Gezellig, blij dat je er bent. Koken doe ik graag, experimenteren ook. Ik gebruik standaard recepten, eigen verzinsels en wat de koelkast en voorraad kast mij bied. Kijk, verzamel en probeer, vooral iets nieuws en niet onbelangrijk - geniet van de keuken en alles wat daar mee te maken heeft!

Smakelijk eten!

woensdag 28 januari 2015

De fruitschaal

(Teveel) Inkopen doen

Volgens mij gebeurt dit in veel huishoudens- nee, niet alle maar wel in velen ( denk ik dan). Ik ben een 'gemiddelde' huisvrouw met een huishouden van (nu ) 2 personen. Dat wil zeggen - dat ik de aantallen boodschappen in moet perken tot wat wij tweetjes nodig hebben - en niet voor een heel gezin kopen. Die tijd is voorbij.

Maar ja, je wil ook niet alles zo kort en bondig inkopen dat er niets overblijft of gebruikt kan worden als er onverwachts iemand binnenstapt. Of wanneer ik iemand op korte termijn uitnodig om mee te eten. Dus, eigenlijk slim inkopen zonder iets weg te hoeven gooien. En dat valt niet altijd mee.


De weggooi maatschappij van nu

Als ik de berichten in de krant moet geloven - en ik vraag me altijd af hoe ze dit kunnen berekenen - gooien Nederlanders veel te veel eten weg elk jaar. Ook ben ik hier soms schuldig aan - en dan bedoel ik niet eten restjes na de maaltijd, of een half opgegeten boterham. Meer iets wat ik in de koelkast hebt gezet voor 'later'  of bij de volgende maaltijd opeten. En dan komt het er niet van. Met rode wangen van schaamte gaat het de vuilnisbak in. Voorheen - voor de verhuizing - was het geen punt. De kippen en geiten aten het op. Nu is die mogelijkheid er niet meer en ben ik nog scherper de porties, maaltijden en snacks gaan afwegen voor gebruik. Een voordeel die ik nu heb - is een groot balkon. Buiten is de temperatuur minder dan de koelkast en restjes, schotels en andere eetproducten staan ook daar in bewaring. Blijft zelfs langer goed.

De fruitschaal

Wat een van de moeilijkste producten zijn om op tijd op te krijgen is fruit. Wat ik moeilijk vind in te schatten is - hoe groot een tros druiven, aantal bananen, kiwis, mandarijnen en dergelijke to kopen en op tijd op te eten dat ze niet verpieteren op de fruitschaal.

Zo heb ik al jaren de oplossing - iets bakken - erop losgelaten als het fruit de gebruikersdatum voorbij is. Er zijn heerlijke recepten voor fruit-achtige baksels waarvoor je niet de meest mooie vruchten voor hoef te gebruiken. Je kan er iets van bakken voor bij de koffie, als desert en zelf super gezonde drankjes van maken.

Koffie visite

Vandaag kregen wij koffie bezoek - en ik had, behalve koekjes, niet echt iets bijzonders in de trommel. Roy kwam niet alleen om zaken te bespreken maar ook ons nieuw stekje bewonderen waar we de afgelopen maanden zo hard aan gewerkt hadden. Een leeg casco had hij gezien - en nu kwam hij in ons huis, onze woning waar we zo trots op zijn en zelfs al behoorlijk thuis in voelen ondanks de nog te legen dozen, afmaak klusjes en taken die liggen te wachten tot we eraan toe zijn.

En op mijn fruitschaal lagen wat zielige bananen die niet veel langer moesten blijven liggen. Nederlanders bakken weer, iets wat ik altijd al hebt gedaan en nog steeds met heel veel plezier doe. De keuken is mijn haven, mijn plek waar ik energie krijg en met veel voldoening iets voorbereid en anderen daarmee een plezier doe.

Ik pakte mijn New Zealands kookboekje van Edmonds ( vergelijk het maar met Koopmans) en opende op de pagina met Banana cake. Nou maak ik het wel vaker hoor, maar ik pas de ingrediƫnten regelmatig aan dat ik toch het boek erbij leg om alles een beetje in de gaten te houden.

Vandaag, om 9:10 haalde ik uit de oven - een banana, chocolate chip and walnut cake. Yum.

Een mooi stukje gesneden, klodder slagroom erop met daarop wat kaneel en het was feest bij de koffie.

Of niet soms Roy?

Het recept wordt op de Facebook pagina gepubliceerd

Smakelijk eten! Verwen de familie en maak van die bruine gekneusde banaan een feestje.

2 opmerkingen: