Welkom In Mijn Keuken


Gezellig, blij dat je er bent. Koken doe ik graag, experimenteren ook. Ik gebruik standaard recepten, eigen verzinsels en wat de koelkast en voorraad kast mij bied. Kijk, verzamel en probeer, vooral iets nieuws en niet onbelangrijk - geniet van de keuken en alles wat daar mee te maken heeft!

Smakelijk eten!

zondag 30 november 2014

De voorbereidingen

Zoals met vele dingen ligt het succes bij de voorbereidingen. En daar ligt ook het meeste werk.

Ga je een kledingstuk naaien dan is het een patroon uitzoeken, kan uren duren. Stof kopen - weer uurtjes weggetikt. Dag plannen. tafel leeghalen- Spelden en schaar zoeken. Uitknippen - garen zoeken, machine uit de kast halen. Strijkplank neerzetten.... ! Ondertussen ben je een week verder.

Raamkozijnen opnieuw in de lak zetten. Vensterbanken leeghalen. Afplakken, kleurtje uitzoeken, kwasten, vloer afdekken, handschoenen aan. en dan huilt de baby-gaat de telefoon - belt iemand aan! Twee weken later nog bezig.

Taart bakken...nou ja, je kan er zelf wel een beeld bij maken.

En vandaag, de eerste zondag van Advent. Nog vier weken te gaan voor HET KERSTDINER!

Kerst gaat niet alleen om het diner- uiteraard. Toch speelt het een grote rol.

En een goede voorbereiding is essentieel voor een stress vrije dag.

1. Wie komt er?

2. Wat eten we?

3. Hoeveel gangen?

4. Tante Mien is allergies voor..?

5. Is de tafel wel groot genoeg?

6. Tafel versiering?

7. Hoe laat eten we?

8. Heb ik genoeg borden, bestek, glazen?

Als je dan zo'n lijstje bekijkt kan ik me voorstellen dat sommige mensen denken - Dit jaar gaan we uit eten.

De afgelopen twee jaar ben ik helemaal uit mijn Kerst ritme. Toen overleed mijn lieve schoonvader
op 19 december en was de begrafenis na de kerstdagen.

Het eerste jaar was een rare dag. Het tweede jaar kwam er wat meer herkenbare in voor. dit jaar zijn wij weer toe aan een echt kerst diner. Met 6 personen - bij een vriendin thuis. Voor haar de eerste keer in haar nieuwe woning. Dat mag gevierd worden.



Het gaat helemaal lukken om deze kerst weer echt als KERST te vieren en ervaren. 




dinsdag 11 november 2014

Een pan met gaatjes

Ik kan mijn nog heel goed de keuken van mijn friesche oma ( wij noemde haar Moeke) herinneren.

Klein, smal en met in de hoek een deur. Daar zat de wc. een ton wel te verstaan. Zal maar geen plaatje ervan plaatsen.

Aan een kant een aanrecht, een stenen aanrecht met spikkeltjes. Tegenwoordig weer mode alleen wel groter en mooier afgewerkt. Onder de aanrecht een gordijntje met een ruimte eronder waar geen plank was maar spijltjes met daarop het wasteiltje en afwaskwast, zeephouder en vaatdoekje. Dit werd afgeschermd door een gordijn. De keuken diende ook als badkamer - dus op het plankje boven de aanrecht stonden tandenborstels en dergelijke.


Aan de andere kant onder het raam een tafel met een tweepit gaskookstel met daarnaast een petroleumstel. Daar moest dan alles op gekookt worden voor een gezin van 8 personen. Als wij op bezoek kwamen toverde Moeke en tante Anneke dan om een maaltijd op tafel te zetten.

Respect - daar heb ik tot vandaag nog respect voor. Wat een gegoochel, wat een getob maar daar merkten wij niets van. Geen grote aanrecht, geen 'moderne' foefjes, geen koelkast en kookplaat. En wat hebben wij daar HEERLIJk gegeten. Op de kachel stond dan de pan met soep of het vlees. Op het 'pitje' pruttelde de koffiekan.

Wat kwamen er smakelijke gerechten op tafel. Culinaire kunsten als ik eraan terug denk. Kip, stoofpotjes, vis maaltijden. Oh die vrijdag gebakken vis met kruimelaardappelen en sla met een uitje en hard gekookte ei in plakjes. De grote pan met macaroni - oh die geur. Ik ruik het nog. Die kruiden en lekker knapperige augurken erbij.

Er werd van een 'gaatjespan' gebruik gemaakt. Die kon uit meerdere pannen bestaan. Stoom is een super geweldige kookmiddel om groente heerlijk te laten garen en smaken. En dat loste dan het te kort aan pitjes op.

Ik maak ook gebruik van een 'gaatjes pan'. Die gebruik ik ook al sik een restjes maaltijd op wil warmen. Hoewel de magnetron daar handig voor is, vind ik persoonlijk de maaltijd er lekkerder door opgewarmd te kunnen worden als het boven een pan met water staat dan droog uit de magnetron komt. Ik leg een laag aluminium folie onder in de pan en leg daarop het gerecht dat opgewarmd gaat worden. Onderin een laag water en plaats het op de kookplaat. Zet eerst even op hoog vuur , daarna wat lager. In een mum van tijd is het gerecht heet en met behoudt van smaak en vocht.

In 1982 kocht ik mijn eerste magnetron dus het is niet zo dat ik er geen nut van in zie - toch zijn er andere oplossingen - uit  het verleden - die ook een oplossing bieden en net zo makkelijk te bedenken en inzetten zijn.


Als kind was ik al geboeid door alles wat ik de keuken zich afspeelde en dat boeit me nog.

Ik ben bezig een keuken te ontwerpen en blijf verbaasd van alle verbeteringen mogelijkheden en creatieve oplossingen die voorhanden zijn tegenwoordig.

Ik vraag me wel af of wij net zulke heerlijke gerechten voor zulke grote gezinnen op tafel zouden krijgen in de omstandigheden als die mijn Moeke beleefde.


zondag 9 november 2014

Ik word er warm en koud van.

Het wordt wat koeler buiten. De temperaturen dalen en de dagen lijken korter te worden en de nachten langer. Het is al gauw donker buiten.

Met deze verandering komt er ook een verandering in ons eetpatroon.

Ik moet zeggen - een salade boeit me niet zo. Een koude hap op een natte, regenachtige dag kan mij nou niet bekoren. Dan zoek ik naar alternatieven.

Gek genoeg heb ik daar 's morgens geen last van. Ik stap niet over op een bord warme pad of zo. Tenminste nog niet!

Voor ontbijt maak ik graag een groot glas verse sap. Van bv peren met appels, of appels met winterpeen, ja een heerlijke combinatie. Ik meng ook wel sap van de appel/wortel combinatie met een banaan - dus een smoothie met de verse sap als vocht.

Omdat ik het zo lekker vind heb ik de neiging om mijn glas super snel leeg te drinken - en doe veel moeite om dit niet te doen. Want als je er goed over nadenkt - wie eet nou in rap tempo een winterpeen, twee appels en een banaan? Dat is toch een hele maaltijd.


Vorig jaar heb ik na lange tijd zonder gezeten te hebben, weer een snelkookpan aangeschaft. Daar heb ik nu al profijt van. In deze voor mij, extra drukke periode, kom ik in tijdnood in de keuken. En met die lekkere bieten op voorraad was het even een zegen dat ik geen uren lang de tijd nodig had om de bieten gaar te krijgen.

Na 30 minuten was het vlees klaar, de aardappelpuree smeuïg en de bieten om te zuigen. Zo'n pan bespaart niet alleen vitaminen, smaak, kooktijd dus ook stroom of gas.

Ik verheug me nu al op die lekkere stoofpotjes en snelle gerechten uit mijn snelkookpan.






zondag 2 november 2014

Zondag - wat eten we?

Ja, zondag. Wat maaltijden betreft heel anders dan toen de kinderen nog jong waren.

Zondag was een dag van de SPECIAL DINNERS.

Ik merkte bij mijn terugkeer naar Nederland dat het hier niet zo vanzelfsprekend was. Zondag - een dag om je nergens om te bekommeren. Luie ochtend - geen of weinig voor lunch en voor het avondeten - naar de Chinees of iets dergelijks.

En daar, Down Under, was ik gewend aan een SUNDAY ROAST. Of het nou kip, varken of rund was. De maaltijd werd al vanaf vroeg aan gewerkt. Een groot bonk vlees of hele kip in de oven en langzaam garen. Een uur voor het serveren werden de groenten toegevoegd. Aardappelen, zoete aardappelen ( kumera) pompoen, pastinaak en wortel. Erbij in de pan ook nog bloemkool, boontjes en/of doppers.

Nee, het avond eten in Nieuw Zeeland was en is geen aardappelen met een groenten gerecht hoor.

Zondag was familie aan tafel, en gasten kwamen er soms onverwachts ook nog bij. Maar ja, zo'n gerecht was altijd wel 'rekbaar'  voor meerdere mondjes erbij. Je zette gewoon nog een groente soort erbij of appelmoes en brood. Meestal was zo'n roast toch wel toereikend genoeg hoor..... en bleven de restjes voor maandagavond.

Om zo'n maaltijd te kunnen koken was een grote oven voor nodig. Wat valt dat dan tegen als je naar zo'n keukenboer gaat om een keuken te ontwerpen en er zijn meerendeel van die ondiepe combi ovens. Ja ik weet het, er zijn ook grotere ovens/fornuizen maar de keukens zelf zijn vaak ook klein van formaat. Zie daar maar zo'n grote 'kachel' in te plaatsen.

Ik klaag niet hoor, ik wil alleen maar aantonen dat als je echt een kookgek ben, en je wil graag je kunsten uitbreiden en uitoefenen dan is het wel handig als je de nodige adequate apparatuur kan aanschaffen en zelfs plaatsen.

Ik ben blij en tevreden met mijn inductiekookplaat ( daar nog nooit op gekookt) en mijn oven. Toch blik ik wel eens met heimwee terug op mijn 'kachel' en grotere keuken. Meer dan dat, ik mis soms wel al die volle tafel, het geroezemoes van de stemmen om de tafel, het gekletter van bestek en die overheerlijke geur van een SUNDAY ROAST!

Ga naar mijn Facebook pagina voor de vleesschotel van vandaag.

Smakelijk eten!