Welkom In Mijn Keuken


Gezellig, blij dat je er bent. Koken doe ik graag, experimenteren ook. Ik gebruik standaard recepten, eigen verzinsels en wat de koelkast en voorraad kast mij bied. Kijk, verzamel en probeer, vooral iets nieuws en niet onbelangrijk - geniet van de keuken en alles wat daar mee te maken heeft!

Smakelijk eten!

dinsdag 4 september 2018

Het word een feestmaal van jewelste!

"Hoeveel eten mee zaterdag?" Ik stel de vraag aan mijn manlief. Wij zijn vrijwilligers in het Hollands Biesbosch. Wij gidsen en vertellen over de cultuurhistorie, het leven van de griendwerker en wat over de flora en fauna, waterhuishouding en geschiedenis van het gebied. Het is een passie.

A s zaterdag houden wij een Historische Dag. Zelf verzonnen een aantal jaren geleden en is en blijft populair. Dus dit jaar weer. Wij doen dit niet alleen. Het is een enthousiast clubje die deze activiteit mogelijk maakt. Aan het eind van de dag eten wij samen. Daar op de plek van de feestelijkheden. Geen stroom, geen water of gas. Wel vuur.

De maaltijd bereid ik thuis voor. Hand en span diensten op de plek doe ik deze keer niet maar koken doe ik juist wel. Ook nu. Terwijl mijn linkerhand werkt aan herstel zal ik mijn beste (rechter) hand in de strijd zetten. Behalve voor de aardappelen. Die zal manlief schillen donderdagavond. Vrijdag- kookdag.

Feestmaal 2016
"Hoeveel eten mee?' vroeg ik weer. "Ik zou op 20 rekenen voor alle zekerheid. Wat over is gaat gewoon mee naar huis." Prima, met zo'n antwoord kan ik wel werken.

Het menu is aangepast op mijn fysieke kunnen. Eenmaal op 'de plek' van de maaltijd zal iemand het grotendeels over moeten nemen. Tillen en opscheppen kan ik niet. Toezicht houden en instructie geven wel. Komt helemaal goed. Mijn vrijdag is vol gepland.

Omdat er veel tomaten en rode paprikas beschikbaar zijn komt er een tomaat en paprika soep met verse basilicum en turks brood als voorafje. Dan hebben de koks even tijd om alles door te warmen door middel van open vuur en twee gas pitjes.

Hoofdgerecht: In de oven gaan 3 hele kippen met citrusvruchten, rozemarijn, ui en een klein beetje zout. Ik kook bijna helemaal zoutloos. Een licht strooi van zout zal geen kwaad doen en alleen maar toevoegen aan de smaak. Het vocht in de ovenschaal zal na de garing tot een frisse 'gravy' gemaakt worden voor over het vlees en voor de liefhebber over de erbij geserveerde prei/andijvie stampot.

Een grote schaal met geroosterde groentes ( aubergine, rode ui, zoete aardappel, biet en pompoen). voor de groenteliefhebber. Ook een grote schaal met gekookte eieren zal op tafel verschijnen.

Tot op heden heb ik niks verzonnen voor dessert. Dat zou van alles kunnen worden- ik ben wel een beetje uitgekeken op vruchten salade. Gemakshalve zet ik een watermeloen op tafel met een groot mes. 😁We zullen het zien - of niet!

dinsdag 28 augustus 2018

Met één hand in de keuken

Niet alleen in de keuken maar overal, alles doen met één hand. Lastig als je het niet gewend ben...nou ja ook zou je het gewend zijn, het is een uitdaging. Chapeau en ode aan de enkel 1-handige! Ik worstel ermee. Pas 6 weken sinds mijn operatie dus moet niet klagen. En wanneer alle behandelingen en fysio klaar zijn- hoop ik over 2 maanden weer met beide handen een gat ik de lucht te springen.

Artrose (slijtage) in pols/duim gewricht. De ingreep houd in dat er een botje (trapezium) uit het gewricht word verwijderd en vervangen met een gewenst lengte pees die opgerold word om het 'bot op bot' wrijven tegen te gaan. Pijn vermindering dus. Daar doe je het voor. Het resultaat zal beslissend zijn of ik dit nogmaals mee wil maken.

Er is een lange weg te gaan naar herstel. Geduld is niet echt mijn sterkste kant, nou ja, ik heb wel geduld maar ligt aan het onderwerp. Ik mis mijn keuken activiteiten ENORM!. De kleine dingen die ik nu presteer vallen in het niet met wat ik graag zou willen en gewend ben.  De eerste weken kon ik mij erbij neerleggen..... maar nu word ook mijn hand ongeduldig. Die wil dingen DOEN. Morgen weer naar de therapeut. Ik heb veel vragen en onzekerheden. Het liefst wil ik een röntgen foto om te zien dat alles 'goed zit'. Dat zou veel geruststelling en moed bieden en veel pijnlijke momenten verklaren.

Genoeg geklaag. Nu weten jullie waarom ik weinig bezig ben met recepten en etentjes en bezigheden rondom eten. Gelukkig springt manlief in de bres en is trots op zijn prestaties - en dat kan ik alleen maar waarderen. Hij doet het prima.

Gisteren kreeg ik een opbeurend bericht vanuit Australië van mijn kleinzoon. Hij heeft een baan (tromgeroffel) in de KEUKEN! Het is een grote stap... eerste baan,  op zoek naar wat hem ligt. Ik was even mijn hand vergeten. Terwijl hij bij ons logeerde tussen 4 april en eind mei hebben wij heel wat oma/kleinzoon gesprekken gevoerd. Wat wil je doen, waar liggen je interesse? Hij zat telkens met zijn neus boven op de aanrecht terwijl ik kookte. Hij hielp mee. Ik zag het als een mogelijkheid. Hij twijfelde. Helaas heeft hij geen avontuurlijk palet. Vind niet veel lekker. Komt omdat hij niet echt blootgesteld is aan een wijds aanbod eten. Hier smulde hij van een kroket, NL patat, bitterballen, Grieks eten, shoarma, afhaal bij onze 'chinees'. Stroopwafel. Niet allemaal gezond uiteraard, maar afwisselend en bracht nieuwe sensaties in zijn mond.

Wat ben ik blij voor hem om het maar niet over TROTS te hebben!

Ik sluit af. Mijn twee vingers, wijs-en middelvinger en duim, zijn moe! Tijd voor koffie! Tot later, in de keuken!

donderdag 22 februari 2018

Sinas cake van Cookist

Soms kom je wel eens wat tegen. En dat gebeurde gisteren op mijn kookpagina. Een recept via de pagina Cookist.

Een taart die je in de mum van tijd klaar hebt. Nou dat mum van tijd neem ik altijd met een korreltje zout maar de taart recepten zelf zien er meestal wel aantrekkelijk  uit. Toch heb ik niet altijd de ruimte om er meteen wat mee te kunnen.

Vandaag besloot ik om dat wel te doen. Vanochtend vroeg even sinaasappelen gehaald bij de lokale Turkse supermarkt Avantage ( dus niet biologisch voor zover ik weet)! En ik ben aan de slag gegaan.

Alle ingrediënten eerst afgewogen en klaar gezet. Ja, dan is het een appeltje eitje.

Sinas cake ( link naar video)
2 kleine of 1 grote sinaasappel

120 ml melk

200 gram suiker ( ik vond het ietsjes zoet voor mijn palet)

3 eieren

300 gr bloem

16gr bakpoeder


Maak sinaasappel schoon. Snij top en onder kant eraf. De rest in kleine stukjes.
Maal fijn in keuken machine. Voeg daarna suiker en melk toe. Mix tot goed opgenomen.
Voeg eieren toe. Mix even en dan bloem met bakpoeder. Zorg dat bloem goed gemengd wordt.
Beslag moet wel luchtig zijn maar draai niet te lang. Anders wordt de taart wat klef.
Giet in springvorm en bak op 165 voor ons 45 minuten. Gebruik naald en controleer op gaarte.
Koel af en besprenkel met poedersuiker. Smakelijke hap voor bij de koffie/thee of als dessert.

Ik heb een theelepel kardemom toegevoegd omdat ik daar nou eenmaal van hou vooral bij sinas en citroen gerechten.

donderdag 15 februari 2018

De hartige keuken van Portugal

Kip Piri Piri
Een hele week lang weg Uit Mijn Keuken, maar niet weg Uit de Keuken. De Portugese keuken wel te verstaan. Ik kook graag met kruiden - en nu kreeg ik de kans om op een andere manier met kruiden te werken. De Griekse, Indische, Indiase, Marokkaans, Italiaanse keukens daar ben ik een ietsje pietsje bekend mee maar de Portugese keuken, daar wist ik niets van. Ja, ik had van kip Piri Piri gehoord. Ik heb zelfs wat Piri Piri kruiden gekregen- en heb ze nog niet gebruikt. Daar gaat nu verandering in komen uiteraard. Vooral nu ik een beetje en idee hebt wat de kruiden kunnen 'doen' met een stukje vlees.

Onze kip Piri Piri hebben wij gegeten in een bekend restaurant in de Algarve, in Guia om precies te zijn. Restaurante Ramires, waarvan gezegd word dat het recept oorspronkelijk hier bedacht werd. We hebben lekker gegeten. De kip was in kleine stukjes 'gezaagd/gehakt' en met de kruidenmengsel gemarineerd. Het vel was lekker knapperig en de smaak viel mij zo mee. Ik was bang dat het heet zou zijn - dat ik ik vuur en vlam zou staan. Niet dus. De link naar een recept en het verhaal vindt je onderaan de foto.

Zalige sardientjes 
Mijn manlief houd ontzettend veel van sardientjes. Zo af en toe besteld hij ze wel als voorgerecht bij een Griek restaurant waar wij graag komen, Olympia in Papendrecht. Terwijl onderweg van een bezienswaardigheid naar de ander, stopten wij tussendoor voor een lunch. En tot zijn vreugde, stonden er sardientjes op het menu. Hij kon niet wachten.

We zaten prince heerlijk op een terras aan het strand met de geur van de zee alom. Het restaurant, Mara Vista, zag er zo aantrekkelijk uit dat wij geen moment aarzelde hier plaats te nemen. Voor mij was de keus ook makkelijk, een Fish Broth, of vissoep. Zo goed gevuld en perfect bereid dat er nog water in mijn mond loopt terwijl ik eraan terug denk.


En dan toch de kers op de taart, nee, de vangst van de week. Voordat wij naar Portugal gingen had ik al gehoord dat terwijl daar dat ik zeker de Cataplana moest proberen. Een visgerecht bij uitstek. Een feest uit de zee. Ik werd beloofd nooit zo lekker een visgerecht gegeten te hebben. Nou dat zegt wat. Ik heb mijn vis voorliefde opgebouwd in Nieuw Zeeland en geloof mij, dat is een geweldige plek om lekker, veel en vers vis te eten. Schelvis vooral heeft mijn voorkeur. Ik leerde daar scallops ( St Jacobschelp) mosselen, Paua, kreeft, King Prawns ( grote garnalen) e.d. waarderen. Toch werd mij beloofd dat ik versteld zou staan van dit gerecht. Ik was oer nieuwsgierig, dat snap je wel.

Wanneer wij op vakantie zijn wil ik graag rondneuzen in de lokale supermarkten. Daar geniet ik van alle verschillende producten en sta ook versteld van  de vele herkenbare Nederlandse producten  en merken die beschikbaar zijn. Ik hoef echt  niets van 'thuis' terwijl ik op vakantie ben.

Wij hadden al wat verse vis gekocht om in het appartement te bereiden. Wij eten graag een avond 'bijzonder' buiten de deur. Het hoeft niet perse de laatste dag te zijn. Die bewuste zondag was carnaval. Overal druk en feestelijk. Wat een leuke avond om dan een special diner te plannen. Zo gezegd zo gedaan. Wij hadden een tafel geboekt bij Olivalmar Beach-Cafe in Armacao de Pera voor 19:00 die avond. En wat een avond......! Alleen hierom al zou ik zo terug keren.

Een heerlijk voorgerecht van cockles met knoflook brood, gevolgd door HET streek gerecht, Cataplana. Bereid in een speciale pan. Naar tafel gebracht en door het personeel geserveerd op ons bord. Oh wat een verwennerij. Wij hebben zitten smullen. Echt, ik kon de glimlach niet van mijn gezicht af krijgen. In alle rust en vrijheid aten wij van dit bijzonder heerlijk gerecht.

En ja, dan maak je zo'n avond toch complete door wat lokaals te nemen als dessert. Het was een 3-gangen menu die lang in mijn geheugen zal blijven kleven. Dit staat wel in mijn top 3 van 'Aan Tafel' belevenissen.




CATAPLANA

Het was mijn bedoeling om wat meer te weten te komen over de Portugese keuken. Dat is gelukt. Veel vis, kip en kruiden. Maar niet heet- dat kan, maar het eten is minder agressief zeg maar. Lieflijk en super heerlijk.

In de volgende blog zal ik wat uitweiden over de zoete keuken.

Smakelijk eten. Oh ja, zondag komt er hier een Cataplana op tafel. Ik ben benieuwd.

zondag 14 januari 2018

Een recept van een vriend

Voor de nieuwe lezer, ik heb 30 jaar ongeveer in New Zealand gewoond. Daar heb ik de grootste deel van mijn kookervaringen opgedaan. Mijn stijl is dus een mengelmoes van hier en daar. Zo heb ik ook een schaar van vrienden die daar wonen waar ik nog steeds leuk en goed contact mee hebt. Door het contact krijg ik ook zo af en toe wat leuke ideetjes en/of recepten toegestuurd. Die moet ik dan uitproberen, dat snap je wel.

Een van die recepten kreeg ik net voor de kerst en was van een vriend die eigenaar/kweker is van champignons. Hij deelde dit op zijn pagina, Quality Mushrooms en ik heb het bijna voor 100% gevolgd.

Wat leuk was, dat er Nederlands vroegen naar vertaling van ingrediënten. Bv, " wat is capsicum?" dat is dus een paprika. Frans had geen kleur bij gegeven ook niet hoe je de onderdelen moest/kon snijden om zijn gerecht helemaal na te maken. Enfin. Ik heb er wat van gemaakt en het smaakte uitstekend. Dus bij deze: Hier een Nederlandse versie.


50 gram gember ( ik ging ervan uit dat het vers geraspte gember was) 
2 rode pepertjes ( ik heb chili vlokken gebruikt)
50 gram kokos olie ( ik heb knoflook olijfolie gebruikt)
50 gram boter
2 paprikas ( 1 rood 1 groen in kleine blokjes gesneden)
1 klein uitje ( ik gebruikte een rode ui gesnipperd)
250 @ 300 gram champignons ( ik had 3 soorten- champignons, kastanje champignons en oesterzwam champignons)
Zout en peper

In de wok verhit de olie en smelt de boter erin ( ik heb knoflook olijfolie gebruikt met boter). Bak de uitjes en paprika's glazig, voeg chili vlokken ( naar wens)  toe. Voeg de champignons toe en schep alles om. Ik heb de champignons allemaal anders gesneden, de gewonen in plakjes, de kastanje in grove blokken en de oesterzwam in repen.) Als het wat droog bakt voeg iets meer boter toe. Maak op smaak met zout en peper. Blijf omscheppen tot gewenste gaarheid is bereikt.

Heerlijk op glas noodles, rijst of zelfs op toast. Ik zou zeggen Smakelijk eten.

Kookze.


Leren via het kijken- dan zelf doen!

Lepeltje met feta mousse
Halverwege januari al. Het moet niet gekker worden. De dagen vliegen voorbij. Misschien ligt dat aan mijn leeftijd of de drukte. Het gaat allemaal zo snel



Komende weken ga ik wat nieuwe dingen proberen, zoals het maken van feta Mousse die ik afgelopen week gebruikt hebt voor een receptie met vrienden. Deze deel ik onderaan de foto met de link voor jullie. Ik gebruikte de mousse met een zwarte olijf erop op een 'een hap' lepel. Het was erg in trek. De ingrediënten staan onder het filmpje ( in het Engels). De chef maakten er een bietensalade bij. Ik wilde alleen de mousse.
 
Met Kerst hoefden ik niet te koken. Uiteraard heb ik wel meters gemaakt in de keuken. Er moesten hapjes en maaltijden komen. Er kwam bezoek, er werden bezoekjes afgelegd. Dan breng ik graag wat mee Uit mijn Keuken. En daar kwam nog bij dat mijn zwager een verdieping hoger woont en er het een en ander te vieren viel daar - en als kokende schoonzus ben ik heb dan graag van dienst als privé cateraar. 

Het beviel best wel om geen kerstmenu te verzinnen en voorbereiden. Toch zou ik het missen als we dat elk jaar zouden doen. Een kroon op je jaar, denk ik dan. Allerlei lekkere recepten uitgeprobeerd te hebben het hele jaar door en daar dan een selectie van te maken en mensen verwennen aan tafel met een 5 of 6 gangen menu. Heerlijk vind ik dat. Maar goed, als iemand voor mij kookt kan ik ook genieten. En zo heb ik weer wat nieuwe ideeën opgedaan.

Het afgelopen jaar heb ik hard gewerkt, ja echt hard werken, aan wat kilootjes eraf. Dat lukte de eerste maanden maar matig tot er schot in de zaak kwam. Ik was 8 kilo kwijt en bijna op streef gewicht. Toen kwam herfst en winter om de hoek kijken. Gepaard met feestdagen en wat extra speciale tafelmomenten en ik ben een stukje terug gevallen ( of eigenlijk aangekomen ). Zooooo jammer. Dus, vanaf vandaag komen er weer meer salade maaltijden voorbij hoewel de temperatuur buiten nog steeds stoofpotje en winterkost uitlokken. Ook zullen er minder koekjes en taart stukken naar binnen gewerkt worden. Ik weet waar mijn valkuilen liggen. Brood, aardappelen en sauzen. Een echte zoetekauw ben ik niet hoewel in deze periode ik toch wat vaker aan wat lekkers zit te knabbelen. Dus, gas terug en vaker de trap nemen. Misschien gewoon de trap op en neer zonder doel anders dan fitness. Ik ben geen sportschool fanaat. Heb dat geprobeerd. Was in m'n uppie en dat viel tegen.

Maar nu - menu! Ik blijf actief in mijn keuken hoor. Er valt zoveel te leren en ontdekken. De afgelopen weken heb ik een kook series zitten kijken online. De tv biedt ook weinig in deze periode en niet dat ik de hele dag tv kijk, maar voor ontspanning is het wel eens lekker met de benen op de bank en hersenen uitzetten. Ik zie het als een kookboek lezen - maar dan naar kijken en luisteren. Zo zie je meer en vallen de kleine dingetjes op die koken juist zo leuk maken.

Online staan meerdere jaren van de serie The Great British Menu. Nou is het wel Engels gesproken en zonder ondertiteling. Toch is de keukentaal universeel. De beelden spreken ook voor zich. Ik heb de serie van 2015 en 2016 bekeken. Het is even zoeken naar de afleveringen wat het zijn er nogal wat. Deelnemers, gekwalificeerde vaak hoog opgeleide koks, doen mee aan een wedstrijd om een banquet maal te mogen bereiden. De doelgroep is elk jaar anders dus de menu's ook. Er zijn 8 regio's die mee doen met 3 koks per groepje. Daarvan gaat 1 door naar de finale. Uit de finale komen dan de 4 gerechten, Starter, Fish, Main en Dessert. Soms zijn er 4 koks, soms minder en mag 1 kok meerdere gerechten bereiden. Het gaat mij om de gerechten, de onderdelen van de gerechten en de technieken. Zo spannend af en toe.

Elke regio is 1 week in de keuken- 4 gerechten en dan de laatste dag de afvalronde en keuze kok die naar de finale gaat. De regio's zijn, N-Ireland, Wales, Scotland, Central, North-West, North-East, South-West en South East. De jaar 2016 was een kroonjaar voor koningin Elizabeth. Stel je voor dat je als kok voor de koningin haar gasten mag koken. Enfin, genoeg hierover. Ik heb ervan genoten...misschien is het wat voor jou.

Kookze!