Welkom In Mijn Keuken


Gezellig, blij dat je er bent. Koken doe ik graag, experimenteren ook. Ik gebruik standaard recepten, eigen verzinsels en wat de koelkast en voorraad kast mij bied. Kijk, verzamel en probeer, vooral iets nieuws en niet onbelangrijk - geniet van de keuken en alles wat daar mee te maken heeft!

Smakelijk eten!

zondag 14 januari 2018

Leren via het kijken- dan zelf doen!

Lepeltje met feta mousse
Halverwege januari al. Het moet niet gekker worden. De dagen vliegen voorbij. Misschien ligt dat aan mijn leeftijd of de drukte. Het gaat allemaal zo snelKomende weken ga ik wat nieuwe dingen proberen, zoals het maken van feta Mousse die ik afgelopen week gebruikt hebt voor een receptie met vrienden. Deze deel ik onderaan de foto met de link voor jullie. Ik gebruikte de mousse met een zwarte olijf erop op een 'een hap' lepel. Het was erg in trek. De ingrediënten staan onder het filmpje ( in het Engels). De chef maakten er een bietensalade bij. Ik wilde alleen de mousse.
 
Met Kerst hoefden ik niet te koken. Uiteraard heb ik wel meters gemaakt in de keuken. Er moesten hapjes en maaltijden komen. Er kwam bezoek, er werden bezoekjes afgelegd. Dan breng ik graag wat mee Uit mijn Keuken. En daar kwam nog bij dat mijn zwager een verdieping hoger woont en er het een en ander te vieren viel daar - en als kokende schoonzus ben ik heb dan graag van dienst als privé cateraar. 

Het beviel best wel om geen kerstmenu te verzinnen en voorbereiden. Toch zou ik het missen als we dat elk jaar zouden doen. Een kroon op je jaar, denk ik dan. Allerlei lekkere recepten uitgeprobeerd te hebben het hele jaar door en daar dan een selectie van te maken en mensen verwennen aan tafel met een 5 of 6 gangen menu. Heerlijk vind ik dat. Maar goed, als iemand voor mij kookt kan ik ook genieten. En zo heb ik weer wat nieuwe ideeën opgedaan.

Het afgelopen jaar heb ik hard gewerkt, ja echt hard werken, aan wat kilootjes eraf. Dat lukte de eerste maanden maar matig tot er schot in de zaak kwam. Ik was 8 kilo kwijt en bijna op streef gewicht. Toen kwam herfst en winter om de hoek kijken. Gepaard met feestdagen en wat extra speciale tafelmomenten en ik ben een stukje terug gevallen ( of eigenlijk aangekomen ). Zooooo jammer. Dus, vanaf vandaag komen er weer meer salade maaltijden voorbij hoewel de temperatuur buiten nog steeds stoofpotje en winterkost uitlokken. Ook zullen er minder koekjes en taart stukken naar binnen gewerkt worden. Ik weet waar mijn valkuilen liggen. Brood, aardappelen en sauzen. Een echte zoetekauw ben ik niet hoewel in deze periode ik toch wat vaker aan wat lekkers zit te knabbelen. Dus, gas terug en vaker de trap nemen. Misschien gewoon de trap op en neer zonder doel anders dan fitness. Ik ben geen sportschool fanaat. Heb dat geprobeerd. Was in m'n uppie en dat viel tegen.

Maar nu - menu! Ik blijf actief in mijn keuken hoor. Er valt zoveel te leren en ontdekken. De afgelopen weken heb ik een kook series zitten kijken online. De tv biedt ook weinig in deze periode en niet dat ik de hele dag tv kijk, maar voor ontspanning is het wel eens lekker met de benen op de bank en hersenen uitzetten. Ik zie het als een kookboek lezen - maar dan naar kijken en luisteren. Zo zie je meer en vallen de kleine dingetjes op die koken juist zo leuk maken.

Online staan meerdere jaren van de serie The Great British Menu. Nou is het wel Engels gesproken en zonder ondertiteling. Toch is de keukentaal universeel. De beelden spreken ook voor zich. Ik heb de serie van 2015 en 2016 bekeken. Het is even zoeken naar de afleveringen wat het zijn er nogal wat. Deelnemers, gekwalificeerde vaak hoog opgeleide koks, doen mee aan een wedstrijd om een banquet maal te mogen bereiden. De doelgroep is elk jaar anders dus de menu's ook. Er zijn 8 regio's die mee doen met 3 koks per groepje. Daarvan gaat 1 door naar de finale. Uit de finale komen dan de 4 gerechten, Starter, Fish, Main en Dessert. Soms zijn er 4 koks, soms minder en mag 1 kok meerdere gerechten bereiden. Het gaat mij om de gerechten, de onderdelen van de gerechten en de technieken. Zo spannend af en toe.

Elke regio is 1 week in de keuken- 4 gerechten en dan de laatste dag de afvalronde en keuze kok die naar de finale gaat. De regio's zijn, N-Ireland, Wales, Scotland, Central, North-West, North-East, South-West en South East. De jaar 2016 was een kroonjaar voor koningin Elizabeth. Stel je voor dat je als kok voor de koningin haar gasten mag koken. Enfin, genoeg hierover. Ik heb ervan genoten...misschien is het wat voor jou.

Kookze!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten