Welkom In Mijn Keuken


Gezellig, blij dat je er bent. Koken doe ik graag, experimenteren ook. Ik gebruik standaard recepten, eigen verzinsels en wat de koelkast en voorraad kast mij bied. Kijk, verzamel en probeer, vooral iets nieuws en niet onbelangrijk - geniet van de keuken en alles wat daar mee te maken heeft!

Smakelijk eten!

dinsdag 4 september 2018

Het word een feestmaal van jewelste!

"Hoeveel eten mee zaterdag?" Ik stel de vraag aan mijn manlief. Wij zijn vrijwilligers in het Hollands Biesbosch. Wij gidsen en vertellen over de cultuurhistorie, het leven van de griendwerker en wat over de flora en fauna, waterhuishouding en geschiedenis van het gebied. Het is een passie.

A s zaterdag houden wij een Historische Dag. Zelf verzonnen een aantal jaren geleden en is en blijft populair. Dus dit jaar weer. Wij doen dit niet alleen. Het is een enthousiast clubje die deze activiteit mogelijk maakt. Aan het eind van de dag eten wij samen. Daar op de plek van de feestelijkheden. Geen stroom, geen water of gas. Wel vuur.

De maaltijd bereid ik thuis voor. Hand en span diensten op de plek doe ik deze keer niet maar koken doe ik juist wel. Ook nu. Terwijl mijn linkerhand werkt aan herstel zal ik mijn beste (rechter) hand in de strijd zetten. Behalve voor de aardappelen. Die zal manlief schillen donderdagavond. Vrijdag- kookdag.

Feestmaal 2016
"Hoeveel eten mee?' vroeg ik weer. "Ik zou op 20 rekenen voor alle zekerheid. Wat over is gaat gewoon mee naar huis." Prima, met zo'n antwoord kan ik wel werken.

Het menu is aangepast op mijn fysieke kunnen. Eenmaal op 'de plek' van de maaltijd zal iemand het grotendeels over moeten nemen. Tillen en opscheppen kan ik niet. Toezicht houden en instructie geven wel. Komt helemaal goed. Mijn vrijdag is vol gepland.

Omdat er veel tomaten en rode paprikas beschikbaar zijn komt er een tomaat en paprika soep met verse basilicum en turks brood als voorafje. Dan hebben de koks even tijd om alles door te warmen door middel van open vuur en twee gas pitjes.

Hoofdgerecht: In de oven gaan 3 hele kippen met citrusvruchten, rozemarijn, ui en een klein beetje zout. Ik kook bijna helemaal zoutloos. Een licht strooi van zout zal geen kwaad doen en alleen maar toevoegen aan de smaak. Het vocht in de ovenschaal zal na de garing tot een frisse 'gravy' gemaakt worden voor over het vlees en voor de liefhebber over de erbij geserveerde prei/andijvie stampot.

 Een grote schaal met geroosterde groentes ( aubergine, rode ui, zoete aardappel, biet en pompoen). voor de groenteliefhebber. Ook een grote schaal met gekookte eieren zal op tafel verschijnen.

Tot op heden heb ik niks verzonnen voor dessert. Dat zou van alles kunnen worden- ik ben wel een beetje uitgekeken op vruchten salade. Gemakshalve zet ik een watermeloen op tafel met een groot mes. 😁We zullen het zien - of niet!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten