Welkom In Mijn Keuken


Gezellig, blij dat je er bent. Koken doe ik graag, experimenteren ook. Ik gebruik standaard recepten, eigen verzinsels en wat de koelkast en voorraad kast mij bied. Kijk, verzamel en probeer, vooral iets nieuws en niet onbelangrijk - geniet van de keuken en alles wat daar mee te maken heeft!

Smakelijk eten!

woensdag 3 augustus 2016

Het doorgeef systeem

Kookpagina's, kookblog's, hobby pagina's van kookliefhebbers. Tegenwoordig hoef je maar een ingredient of idee in te toetsen op je toetsenbord en google vindt er wel wat bij.

Liefhebbers, hobbyisten en professionals maken allemaal (?) - nou ja veelal, gebruik van welke medium dan ook om hun kookkunsten te delen. Hun passie, hun tijdbesteding, hun kennis en ontdekkingen.

Appelroosjes -
bekijk de video
(ik heb de appelschijfjes niet voorgekookt
en ook het deeg niet omgevouwen.)
Ook doe ik hieraan mee. Ik ben liever in de keuken dan op strand. In de keuken kan ik ook mijn huid of delen ervan verbranden, maar dan anders. In de keuken loopt de temperatuur ook op en wordt mijn hoofd soms ook knalrood.

Wat ik niet heb, is zand tussen mijn tenen en zout in mijn haar ( als alles goed gaat tenminste!) en een smaakvolle maaltijd.

Zo heeft iedereen zijn passie, hobby, tijdsbesteding, nietwaar? Gelukkig maar dat er diversiteit in zit- anders waren de stranden leeg en de keukens allemaal bezet - of anders om!

Maar daar gaat dit stukje eventjes niet om. Het gaat om de titel; Het doorgeef systeem! Want door het gebruik van social media is het mogelijk om recepten en ideeën met elkaar te delen - de hele wereld over. Zo zijn 'wij' in een tijdperk aangekomen waar 'onze' smaken zich verder ontwikkelen- onze 'durf' meer uitvergroot wordt en de maaltijden steeds gevarieerder op tafel komen. In zijn algemeenheid dan he. Want er zijn best nog wel veel 'vlees, aardappelen en groenten' maaltijden die de tafels nog sieren en de buiken nog vullen.

Een heerlijke toevoeging aan je maaltijd
bekijk de video!
( ik heb heel fijn gesneden kool, geraspte
rode paprika toegevoegd.
Als vulling, tomaat en feta)
Ik zoek, vind, krijg en deel ook recepten. Niet alles. Want ik ben dan wel selectief. Niet zozeer vanwege het 'gezondheidsfactor' wat soms wel eens ontbreekt maar de recepten die mij aanspreken. Ik probeer ook om het recept eerst zelf te testen. Dat lukt niet altijd - of is zelfs soms niet eens van toepassing. Over het algemeen denk ik dat ik dat wel redelijk regelmatig doe.

Zoals afgelopen week. Meerdere recepten belande op mijn iPad, op mijn aanrecht en in de pannen en op borden.Ook kan ik het soms niet laten om toch een 'eigen' draai aan iets te geven zelfs voordat ik het origineel hebt geproefd.

Recepten uitvoeren is leuk- zelf verzinnen ook. Als iemand geleerd heeft om een biefstuk tot perfectie te bakken- door instructie of eigen ervaring - dan is het ook mogelijk om wat uitdagendere recepten uit te proberen.

Mezze cake
( ik heb behalve de zongedroogde tomaten
en artisjokken- verder niets uit potjes gebruikt
dus de baba ganousch en humus zelf gemaakt)
Ben jij zo'n iemand die in verbazing kijkt en roept naar een ander van " oh wat knap, dat zou ik niet kunnen", probeer het toch maar eens. Stapje voor stapje. Eerst alles klaar zetten - daar gaat de meeste tijd in zitten. Alle voorbereidingen klaar- dan stapvoets de instructie uitvoeren.

Recepten 'hulplijnen' zoals Youtube zijn geweldig. Ik leer daar veel van en vind het grappig om een zelfde recept door te nemen die door meerdere gemaakt is. Allemaal geven ze er een eigen draai aan. Geweldig.

Mijn dochter vroeg onlangs of ik filmpjes wilde maken voor de kleinkinderen - een soort 'bewegend-levend' kookboek voor later. Leuk idee. Ik ga er over nadenken.