Welkom In Mijn Keuken


Gezellig, blij dat je er bent. Koken doe ik graag, experimenteren ook. Ik gebruik standaard recepten, eigen verzinsels en wat de koelkast en voorraad kast mij bied. Kijk, verzamel en probeer, vooral iets nieuws en niet onbelangrijk - geniet van de keuken en alles wat daar mee te maken heeft!

Smakelijk eten!

maandag 25 april 2016

Bezoek aan het tuincentrum

Vandaag was het dan zover. Het weer zat niet mee maar ik had al voorgenomen om vandaag mijn kruiden plantjes te halen inclusief wat pluksla, rucola, aardbei en paprika plantjes.

Wij hebben dan geen moestuin of achtertuin maar wel plantenbakken waar ook veel in kan.

Ik houd van vers - en kunnen plukken wat ik op dat moment voor mijn gerecht nodig heb.

Natuurlijk zijn er tijden dat dit niet lukt - maar als het even kan wil ik zelfredzaam zijn wat betreft koriander, bieslook, tijm en dergelijk.

Vorig jaar was het een proef jaar. Wat kan ik op het balkon kwijt, wat doet het 'goed' en waar heb ik wat aan? Na altijd een tuin gehad te hebben was de overgang naar een balkon wel even spannend.

Op de galerij hangen vier plantenbakken- daar komen kleurrijke plantjes in om bij aankomst de boel op te vrolijken. Op het balkon heb ik twee vaste diepe bakken - mooi getimmerd en op wieltjes zou ik ze willen verplaatsen, en ook 4 bakken die aan een rek hangen waar ik veel in kwijt kan.

't Waaltje Tuincentrum, Papendrecht
Mijn bron van deze plantjes ligt in Papendrecht- waar wij gewoond hebben. Ik hou ervan om de persoonlijke, familie-bedrijven  te steunen dus ga niet naar grote ketens maar liefst klein naar privé bedrijven waar mogelijk. Tegenwoordig is er geen grens meer van producten die te koop zijn. De bouwmarkt heeft chips, drinken, kleding en anzichtkaarten. Bij een tankstation kan je melk kopen. Bij een Lidl supermarkt staan huishoudartikelen, etenswaren en autobenodigdheden. Zelfs potgrond 20 liter voor €1,09. Het is geen wonder dat allerlei bedrijven hun hoofd niet meer boven water kunnen houden.

Ik wil plantjes- dus ga ik naar een tuincentrum gestart door familieleden en nog gerund door familieden. ' Waaltje in Papendrecht dus in deze instantie.

Enfin, de regen kletterde op het dak- desondanks was het vrolijk in de kas.

Ik kwam- ik keek, ik zocht en ik kocht.

Nu nog de bakken vullen.

Dat zal ik morgen tussen de buien door doen.

Nu even de hachee afmaken en de deur uit loodsen.

Er wachten hongerige mondjes.


Smakelijk allemaal.



woensdag 13 april 2016

Het Diner

Gisteren werd een tweede poging gemakt om een verjaardag diner te delen met een oud tante. Een paar weken geleden liep het even anders maar nu zou het toch echt gaan gebeuren.

Wat is mooier, prettiger en fijner dan samen aan tafel te zitten en verhalen te delen met elkaar onder het genot van 'n hapje en 'n drankje? Zo denken wij erover. Samen aan tafel. Geweldig. Ik heb het al eens eerder aangekaart- een Dinerbon als verjaardagcadeau. Dit doen wij regelmatig. Niet omdat we anders 'niets' weten te geven, maar omdat het huist zo 'kostbaar' is om tijd met elkaar door te brengen.

Tante werd 89. In al haar levensjaren heeft ze alles al om zich heen 'verzameld' om haar woonomgeving prettig te maken. Haar eigen kinderen en kleinkinderen weten wat ze als cadeau leuk zou vinden, maar wij, neven en nichten-'tja het is soms echt puzzelen. Dus, een paar jaar geleden zijn we begonnen met samen eten. Mosselen, die vind tante heerlijk. Toevallig wij ook. Het was toch gezellig.

En zo hebben wij een 'traditie' tot stand gebracht. Dinerbonnen.

Gisteren zou het ervan komen. Tegenwoordig eten wij bij tante thuis. Ik bereid alles zo ver mogelijk voor- en 'kook af' aan huis zeg aar. De tafel wordt gedekt, de fles wijn ontkurkt en het feest kan beginnen.

Tante houdt van lekker eten. Ze weet wel haar maat te houden hoor- dat wel, maar lekker, ja dat gaat er altijd wel in. Geweldig is dat om mee te maken.

Vooraf- een 1/2e  gevulde tomaat met zalmmousse. Tomaat met 'zigzag' rand gehalveerd- was super lekker.

Soep- Aardappel-preisoep. Dat ging er makkelijk in.

Hoofdgerecht: Ja, klinkt niet zoals het hoort maar is SUPER lekker - Zuurkool met zalm

Toetje: Lemon Meringue Pie

Erbij een lekkere zoete witte wijn- daar houdt tante van. Niet mierzoet maar ...gewoon - niet droog!




Wat hebben wij met z'n drietjes genoten. 
Het was zo plezierig, we werden er zo vrolijk en blij van. 
Ik kan het iedereen aanraden.



maandag 11 april 2016

Bakken zonder suiker maar wel met zoet

Gisteren kregen wij bezoek.

Wij kennen elkaar al aardig lang en al zien wij elkaar niet wekelijks, is er toch een mooie vriendschap ontstaan.

Ik had te horen gekregen dat onze gast een allergie heeft voor tarwe. Dit ontdekt na lang onderzoek en veel ongemak en huidirritatie ervaringen. Dus, wat doe je als gastvrouw die iets lekkers voor bij de koffie wil aanbieden? Dan ga je opzoek naar een recept die een oplossing biedt.

Ik kwam op een Blogpagina die 'gezondlevenvanjacolien' heette. En daar trof ik meerdere mogelijkheden aan om iets lekkers te maken voor mijn gast(en).


Speltcake met honing en appel.
Ik zou geen Anita heten als ik niet "op mijn manier" dit baksel eigen maakten.

Het was super lekker - en ik heb het ook door meerdere op laten peuzelen. Als ik iets bak- en ik weet dat wij ( manlief en ik) het anders allemaal zelf de restanten op moeten eten - dan deel ik 'het' met wat buurtjes. En ook gisteren heb ik 3 anderen blij gemaakt met een plak nog warm en vers uit de oven - 'speltcake met honing - via Jacoline - a la Anita'.

Wat waren mijn toevoegingen/aanpassingen. Ik heb in het beslag geraspte citroenschil toegevoegd, ook kaneel bij de spelt met snufje gemalen kruidnagel. Eenmaal de appelpartjes in de cake 2 eetlepels citroensap over de appels gedruppeld. Na het bakken met kwast wat honing over de partjes gesmeerd voor een 'glanzend' effect.

Of je dit nou maakt zoals Jacoline heeft geschreven of 'met toevoegingen a la Anita' ik weet zeker dat welke gasten dan ook zeer tevreden zullen zijn over dit cakeje- zonder suiker maar met honing.

vrijdag 8 april 2016

Buiten de deur eten

Zoals bekend- ik hou van de keuken- van koken en zeker ook wel van eten!

Mijn man heeft als 'hobby' Buiten de deur eten! Dat doet hij graag - hoewel de maaltijden thuis zeer in de smaak vallen en er genoeg afwisseling in zit om hem te blijven boeien.

Ik merk dat ik steeds kritischer wordt wanneer mijn bord voorgezet word elders dan thuis.

Hoe wordt het gerecht opgediend? Het oog wil ook wat.

Zijn de smaken herkenbaar? Als er een beschrijving staat van ' ...met koriander'. Dan wil ik die ook proeven.

Waar betaal je voor? Bij soep hoort een broodje, knappertje of iets om het vocht mee ' op te zuigen'. Dat zou ik er niet bij moeten bestellen en extra voor moeten afrekenen.

Waar erger ik mij aan? Aan het ongegeneerd groot bedrag dat gevraagd - nee opgelegd - voor een klein flesje water bij mijn maaltijd.

Wij gaan echt niet elke week uit eten. Dan vind ik er niets meer aan. Het moet een verwen moment blijven.

Onlangs hebben wij twee overnachtingen gehad in een Fletcher Hotel in Lhee bij Dwingeloo. Het zou een 4-sterrenhotel zijn. Daar had ik mij iets meer van voorgesteld.

Het was netjes, behalve in de badkamer waar ik voor mijn gevoel teveel zwart tussen de tegels zag en het plafond was niet schoon- dat zie je als je in bad ligt en geeft een 'smoezelig' gevoel. Verder prima bedden en ruime kamer. We zouden in het restaurant twee keer een 3 gangen menu krijgen. Ik heb wel wat commentaar achter gelaten over de kamer maar  niet het eten- doe ik nu wel.

ZEKER geen 4-sterren kwaliteit. Gewoon, en ok maar meer ook niet. Maar waarom ik het erover hebt is - de teleurstellingen: dat bij een soep als ik broodje hebben wil nog eens €3,50 moet neer tellen - dan schiet mij dat in het verkeerde keelgat.

En als ik vis ipv het enige andere aangeboden voorgerecht wil hebben en dan nog eens bij moet betalen...ja dan houd het voor mij op. Ik vond de ligging van het hotel schitterend, de sfeer ook wel leuk maar de andere negatieven hebben er wel voor gezorgd dat wij dit hotel dus niet meer gaan bezoeken.

En daar kunnen veel hotels nog van leren. Niet dat ik verwacht dat dit hotel zich aanpast aan mijn onvree - want dat zou te makkelijk zijn - maar jeetje toch. 4 piep kleine broodjes en een stukje boter voor €3,50 ongelooflijk!!! Extra voor het voorgerecht- dan maar de soep- ja de broodjes maar weggelaten uit principiële overwegingen. Het water was ook niet gratis.

Enfin, over smaak valt niet te twisten - misschien vinden anderen dit 'gewoon'. Mijn beoordeling van dit hotel is gewoon, niet goed dus ook niet slecht- en van de 4 sterren gedegradeerd naar 3.

Het is uiteraard een voorrecht om in een hotel te kunnen verblijven- maar dan wil ik ook met een tevreden gevoel vertrekken.

vrijdag 1 april 2016

Asia week

Lekkere smaken uit Asia de komende week. Fris, smaakvol en laat een wens naar vakantieoorden als nasmaak achter.

Waar mogelijk maak ik mijn eigen kruidenpastas en mengsels. Dan even 'aanbakken' zodat de geur en smaken mengen met elkaar en helemaal los komen.

Een beef curry voor maandag en een maaltijd soep- Laksa voor donderdag.


Bestellen kan voor maandag tot zondagavond 22:00 en voor de Laksa tot woensdagavond 22:00

Bestellingen voor beide dagen kunnen ook samen gemaakt worden.