Welkom In Mijn Keuken


Gezellig, blij dat je er bent. Koken doe ik graag, experimenteren ook. Ik gebruik standaard recepten, eigen verzinsels en wat de koelkast en voorraad kast mij bied. Kijk, verzamel en probeer, vooral iets nieuws en niet onbelangrijk - geniet van de keuken en alles wat daar mee te maken heeft!

Smakelijk eten!

zondag 31 mei 2015

Zondagontbijt

Elke zondagochtend dek ik de tafel voor een gezellig en lekker ontbijt.

Soms maak ik er een feest van - en pak ik helemaal uit maar 'gewoon' gezien is het standaard: Vers brood, beschuit, kaas, zachtgekookt eitje, broodbeleg, een pot thee en 'zondag-muziek' op de achtergrond.

Een paar van die echte 'verwennerijen' zijn bv - vers gebakken croissant, bagel met zalm en cream cheese, luchtig omelet, of zelfs - voor manlief een engels ontbijt met alles erop en eraan. Ik prefereer dan bonen in tomatensaus met een gepocheerd ei met soldaatjes van toast. Zalig vind ik dat.

En zo heeft iedereen wel een voorkeur voor 'gewoon' of bijzonder ontbijt denk ik dan.




Vandaag was een standaard ontbijt met toevoeging van een gezond versgeperste sap van appel, wortel, verse gemberwortel en komkommer met sap van een halve citroen.

Om te zorgen dat ik de komende dagen nog wat sap achter de hand hebt - heb ik extra gemaakt. Scheelt toch weer een schoonmaakbeurt nietwaar?

Het is lastig om dat stukje gemberwortel goed uit te persen als je het los van alles in de pers stopt. Ik heb daar een trucje voor verzonnen. Werkt perfect.


Ik hol wat wortel uit (of in welk fruitsoort dan ook) en stop daar het stukje gemberwortel in. Zodra dit gedeelte geperst wordt komt er een heerlijke gembergeur naar voren. Echt een beleving.

De ingrediënten van vandaag zorgde voor 600ml sap. en uiteraard voor een vitamine-energie boost die ons de hele dag bij zal blijven. Heerlijk.


Is het gezond? Ach, daar mogen de wetenschappers zich mee bezig houden. Ik zeg en houd me aan de regel dat als er geen TE voorstaat, dan is het goed voor je lichaam.

Na een ziekenhuisopname van 8 dagen met nierbekkenontsteking werd mij aangeraden om mijn nieren te verwennen met zo af en toe bietensap en wortelsap te drinken en dan zo vers en puur mogelijk. Dat doe ik dus. Nee, ik drink het niet elke dag, en nee, ik drink die 600ml niet in een keer.

( link naar de website van GoedGezond)

Fijne zondag allemaal.

vrijdag 29 mei 2015

Gezond v/s ongezond

Na het plaatsen ( delen) van het bericht van Francesca Kookt waarin zij haar visie over 'gezond' deelt met haar lezers - kwam ik nog een 'aanrader' tegen van een andere 'foodie'.

Ik houd van bietensap en ook wortelsap - trouwens van vele sappen, vooral zelf geperste sappen met gebruik van mijn sapcentrifuge.

Ik zag een recept voor bietensoep. Ik heb wel eens een 'bietengangen avond" gehouden. Bieten carpaccio, bieten spaghetti en bieten soep. Er zijn recepten voor bietencake en muffins noem maar op.

Dus, dacht ik voor de gein, nieuwgierigheid en misschien ook een beetje ondeugend te zijn. Ik ga bieten googelen.

En ja hoor, daar heb je de poppetjes al aan het dansen.

Op de site van het Voedingscentrum kwam ik dit bericht tegen:

foto: Thinkstock
Voedingscentrum raadt bietensap AF!!

Ik dacht, nou zeg, dat is toch wel heftig.

Dus ging ik verder zoeken en kwam ik DIT bericht tegen:

Bietensap is SUPERGEZOND

Ik laat de het eindoordeel aan u over.


Alles waar TE voor staat is TE!

TE veel of TE weinig!

Zorg dat u een balans in uw eetpatroon heeft en dan blijft ook u in balans.



Gebruik je 'gezond' verstand wat betreft eten en het komt allemaal goed.

woensdag 27 mei 2015

Er even tussenuit geweest

Wat een vervelende paar weken heb ik achter de rug zeg! Bah.

Gelukkig gaat het nu beter ( nou ja voor 90% dan) en ik vertrouw erop dat mijn lichaam zich weer volledig hersteld. Ook mijn passie - koken, kreeg een 'time out' opgelegd. Ik moet zeggen dat ik het niet eens erg vond, en dat zegt wat over hoe ik me voelde.

Hoesten en eten gaan niet goed samen. Koorts en eten ook niet- en gebrek aan slaap is ook zo'n boosdoener.

Een Engelse spreuk is " Feed a cold and starve a fever". Het legt niet uit wat je moet doen als je last hebt van allebei - behalve drinken! Veel drinken. En dat heb ik gedaan.

Gelukkig kan ik nu een lekkere maaltijd weer waarderen. Niet alleen om te eten maar ook om te maken.

Wat ook ongemerkt voorbij is gegaan dit jaar - is mijn verjaardag. De energie ontbrak om er iets aan te doen. Dus, volgend jaar dubbel feest denk ik dan maar. Het bakken van lekkernijen stond niet bepaald hoog op mijn ' nog te doen' lijstje! Laat staan bezoek ontvangen.

Enfin, dat is nu voorbij en gisteravond zaten we met z'n vieren aan tafel te genieten van een 3 gangen menu - zomaar op een dinsdagavond.

Mijn alleenstaande zwager komt regelmatig eten. Ik heb aangegeven dat hij ook wel eens mag laten weten wat hij graag op het bord zou willen hebben - en de wens was: Asperges! Dat kookt hij niet voor zichzelf. Een vriendin die ook alleenstaand is, zelfde laken een pak. Het leek me logisch ook haar uit te nodigen.
Voorgerecht: soorten pluksla van balkon, komkommerblokjes ( zaadlijst verwijderen), avocado grof gehakt en met citroensap gesprenkeld, yoghurt mayonaise met theelepel mierikswortel, bosuitjes in dunne ringetjes gesneden, snoeptomaatjes gehalveerd en 12 grote roze garnalen in stukjes. Voer je glas met wat slablaadjes, meng in grote kom heel voorzichtig alle ingrediënten. Verdeel over glazen. Leg op elk gevuld glas een hele grote roze garnaal. Zout en peper naar wens!


Dit hebben wij op het zonovergoten balkon gegeten. Een licht wit wijntje erbij!


Hoofdgerecht: Asperges met kriel aardappeltjes en zalm. Een royale portie asperges ( 6 stengels ieder). Schillen en in afgedekte pan laten 'rusten tot tijd om op te zetten ( niet te vroeg klaar maken anders wordt het een papperige boel). Krieltjes schoonboenen en door midden snijden. De hele kleintjes heel houden. Eieren hard koken ( maar niet blauw laten worden). De zalm op een schoon bord of schaal leggen ( niet meteen uit koelkast bakken- laat eerst op temperatuur komen). Smeer zalm in met eigen voorkeur mosterd.

Ik heb de asperges en aardappeltjes opgezet terwijl we met het voorgerecht bezig waren. Aan de kook gebracht dan laag gezet. ( zout naar wens)
Na het voorgerecht ben ik de keuken ingedoken om de maaltijd af te maken. De asperges was nog net niet gaar dus uitgezet en in het water even laten doorgaren. Na 5 minuten afgegoten en in pan met deksel laten rusten (pitje 1).
De krieltjes ook afgegoten en in pannetje laten rusten op laag pitje (1).
In mini pannetje wat boter heel zachtjes laten smelten. ( kan evt. boven waxine lichtje).
In steelpan grote eetlepel boter en sprenkeling nootmuskaat laten smelten. Volle eetlepel bloem bij de gesmolten boter en tot pap roeren. Laat bloem garen - pit niet hoog hebben staan want anders klont het en brand het aan. Al roerend langzaam melk toevoegen- pitje wat omhoog en saus onder roeren dikker worden tot gewenste dikte koken.
In teflon pan - klontje boter en de zalmmoten bakken. Zorg dat je ze niet te droog bakt. Paar minuten op onder en bovenkant en 1 minuut de zij kanten. Zalm hoort iets glazig te zijn van binnen.

Dien alle onderdelen op bord- geklaarde boter over aardappelen, saus over asperges ( geraspte kaas als topping) en gekookt ei erbij. Zalm zonder verdere toevoegingen.




Deze maaltijd moet je niet met bord op schoot willen eten. 
Heerlijk wijntje erbij aan tafel en genieten.


Desert: Perziktaart

Het beslag kan van alle soorten zijn - ik heb een gekozen van Madeira Cake. Simpel en altijd lekker.

175 gr boter en 3/4 kopje suiker. Klop tot een luchtig geheel.
Zeef 1+1/2 kop bloem met 1 theel bakpoeder samen

3 eieren

Voeg om en om eieren en bloem aan boter-suiker mengels toe. Meng wel.

In springvorm bedekt bodem met halve perziken ( uitgelekt uit blik). Doe hier cakemix overheen en bak in oven (175) ong 40-50 minuten tot  prikker schoon uit deeg komt.

Laat even staan - haal dan ring van blik en zet cake ondersteboven op bord.


Serveer met slagroom en ander vers fruit met een desert wijn.

Ook voor dit gerecht hebben we heerlijk in het zonnetje gezeten.

Als afsluiter: Koffie met chocolaatje!

We zijn om 22:00 naar binnen gegaan.

Wat een geweldige afsluiter na een paar doffe weken!

vrijdag 8 mei 2015

Rhubarb Pie


Ah, die mooie, dikke rode stelen. Sterk, knapperig en super vers. Ik houd daar wel van.

Kort geleden werd ik verwend door het krijgen van zo'n bos stelen. Ze waren prachtig om te zien- helaas deze keer geen foto van gemaakt. Dat hadden ze wel verdient eigenlijk.

Mijn eerste reactie was - waar heb ik dat recept gelaten? In mijn leven 'Down Under' gebruikte ik dit recept nl regelmatig en het werd zelfs gevraagd als we ergens naartoe gingen, of ik het wel mee wilde brengen voor het 'toetje' van de avond.

Na alle  losse blaadjes en papiertjes weer doorgebladerd te hebben kwam ik het gelukkig weer tegen. Ja ik weet het. Dit ziet er niet smakelijk of aantrekkelijk uit- maar zit wel barstensvol goede, vertrouwde en uitgeprobeerde recepten waar ik geen afstand van wil doen. En om ze opnieuw uit te schrijven- typen of zo - ja dat bederft voor mij 'het gevoel' aan de herinneringen en geniet momenten in de keuken met mijn kinderen, vrienden en familie die ik heb kunnen verzorgen/verwennen met een aantal van deze lekkernijen.

Enfin, ik had het recept gevonden en de stelen rabarber waren er klaar voor. Mijn nieuw bakblik uit de kast gehaald - ja die was aan vervangen toe- net als mijn springvorm.

30cm doorsnee en met losse bodem
Oh wat had ik er zin in. Rhubarb Pie als desert vanavond.

Ik heb de hoeveelheid van de ingrediënten omgezet met de Engelse maat tussen haakjes ernaast.  Kies zelf welke je wilt gebruiken.

Bloem 7 oz
Bloem 199gr


Voor het deeg: 200 gr (7oz) bloem - 1 thl bakpoeder (1tsp) - 1/4 thl (1/4 tsp) zout - 85 gr (3oz) boter en als laatste 4 el (4 TBSP) koud water.


Al de ingrediënten in de keukenmachine en meng to een mooi zacht deeg.



Kneed lichtelijk ( niet te lang) en rol uit en bedek het van 30cm doorsnee bakvorm ermee.


Maak de rabarber stengels ( stelen) schoon. Snij ze in korte stukjes van ong 2cm (max) Verspreid ze over het met deeg beklede bakvorm.

( Ik heb, omdat ik geen 500gr rabarber had, voor de smaak twee kleine handappels erbij gedaan. Geschild en in kleine blokjes gesneden)

In een kom meng 275gr (10oz) suiker en 58gr ( 2 oz) bloem. Strooi dit egaal over het fruit. Schud je bakblik iets dat het droge mengels ook tussen de rabarber terecht komt.

Snij 27gr (1 oz) boter in heke kleine blokjes en verspreid over bloem mix.

In een kom kluts 3 (L) eiren los. Giet over de hele oppervlakte.



Zet Rhubarb Pie in een voorverwarmde oven 180 graden (375) en bak voor ong 40 minuten of wanneer stevig en gestold.

Serveer met slagroom, ijs, warme custard. Eigenlijk kan je er van alles bij serveren. Ik heb een klein bekertje met crème fraîche met 2 eetlepels poedersuiker opgeklopt. Heerlijk fris erbij.


woensdag 6 mei 2015

Meten is weten - weten wat te eten

Ik weet het niet meer.

Jullie wel?

Alles waar 'te' voor staat is niet goed - ook 'te' gezond.

Een veel gebruikte uitspraak op school was - METEN is WETEN. Dit niet alleen met rekenen maar alle vakken.

De kinderen wisten dat ze een 'overwogen' besluit moesten nemen bij het geven van een (wel overwogen) antwoord. Is het X of is het Y?

Tegenwoordig sta ik ook een beetje zo in de keuken. Een van mijn meest favorite bezigheden is koken. Ik experimenteer graag- pas dingen aan en maak er een feestje van.

Net wanneer ik denk - "zo dat is lekker" of " dat is goed gelukt" komt er een berichtje binnen, of lees ik een artikel over eten en kom ik erachter dat iets weer eens onderzocht is en niet gezond is gevonden.

Soms, heel soms denk ik dat men misschien gelijk zou kunnen hebben. HEEL soms. Soms denk ik, "nou ja zeg.... hoezo slecht voor je?"

Het gevoel dat er appels met peren vergeleken wordt komt ook in mijn gedachten op. Want- wat nu goed is kan morgen weer slecht zijn. Snap je het nog?

Dit klinkt erg cynisch he? Is niet zo bedoelt hoor - meer van de frustratie die men ( ik en vele met mij) voelt bij weer zo'n onderzoek die bewijst dat.........!

Kan je nog iets vertrouwen, denk ik wel eens?

Er zijn zoveel tegenstrijdige berichtgevingen ook.



Lees het artikel en ga dan naar OPMERKINGEN!

Er staat er maar 1 in de vorm van een vraag?

Vitamine zit dicht op het vel- dus niet schillen......

en dan dit: (Klik op het plaatje).


Dus ging ik verder zoeken en kwam ik dit tegen:



(Weer een link dus...)
Het is een hele lees maar de moeite waard!! 

Of niet...?

Ik wil nu graag zeggen - Smakelijk eten.

Ik hoop ook ECHT dat het smaakt.