Welkom In Mijn Keuken


Gezellig, blij dat je er bent. Koken doe ik graag, experimenteren ook. Ik gebruik standaard recepten, eigen verzinsels en wat de koelkast en voorraad kast mij bied. Kijk, verzamel en probeer, vooral iets nieuws en niet onbelangrijk - geniet van de keuken en alles wat daar mee te maken heeft!

Smakelijk eten!

vrijdag 26 september 2014

De makkelijke maaltijd

Het is een rare week geweest. Op privé niveau hebben wij het erg druk. En ik ben de jongste niet meer - dus wordt ik wat sneller moe en duurt het iets langer voordat ik weer 'de oude' ben.

De afgelopen week was het weer behoorlijk raak. Ik was zo moe dat er wat makkelijke maaltijden aan te pas kwamen. En ik was er niet goed op voorbereid. Doordat de vriezer net schoon gemaakt was - had ik het vooraf wat leeggegeten voor het gemak.

Om het aan te vullen met ingevroren sauzen en op te warmen maaltijden was er nog niet van gekomen.

Op mijn 'te doen' lijstje staat nu - dubbele porties koken, extra saus maken en de valappels invriezen als appelvulling en appelmoes.

Toen mijn kinderen nog klein waren en ik in New Zealand woonde was het een jaarlijks gewoonte om te wekken, in te vriezen en jam, sauzen en augurken op te slaan voor het komend jaar. En dat was me een hele taak. Ik word er nu moe van als ik er aan denk. Maar ik denk er wel met een blij en trots gevoel op terug.

Wat een voldoening - kasten vol potten met mooie kleuren, verse producten en de mogelijkheid to heerlijke gerechten.

De 4 seizoenen brengen elk zijn bekoring met zich mee - nu is het de tijd om te oogsten. Tijd om op te slaan in voorbereiding op legen tuinen en kassen. Tijd om te zorgen dat de planken en potten vol komen met eigen gekweekt of in grote hoeveelheden opgekochte groenten en fruit binnen handbereik zijn voor de komende maanden.

Samen met mijn vriendin Robyn zorgde wij ervoor dat er fruit als toetje op tafel kwam, dat de spaghettisaus uit onze eigen potjes gebruikt werd en dat bij de hartige snacks eigen ingemaakte augurken en zoet zure uitjes waren. De jam op brood ( favoriet was abrikoos met ananas) werd ook als cadeautje gebruikt omdat het zo lekker en gewild was.

Voor diegene die de energie en moed hebben om ook te wekken, jam maken,  sauzen in te vriezen zeg ik " chapeau". Veel succes en vooral veel plezier in de komende maanden als jullie genieten van je harde werk. Die beloning maakt veel goed.






dinsdag 16 september 2014

Een goed begin...

...is het halve werk. Zo luid de gezegde die ik in mijn jeugd jaren vaak heb horen zeggen.

Met de juiste voorbereidingen is kans op het slagen of goed verlopen van een gebeurtenis of event, groot.

Die regel geldt ook in de keuken. Dat hebben meeste kookliefhebbers wel ondervonden denk ik zelf.

Begin zonder vaste plan of idee van je gerecht, en het wordt moeilijk er iets zinnigs van te maken. Om maar een engelse term te gebruiken is het
" more good luck than good management".

Jamie Oliver is zo'n iemand. Hij heeft een kookboek uitgegeven van gerechten die, volgens hem, in 15 minuten te koken zijn. En daar heeft hij geen ongelijk in. Alleen - hij bereidt alles voor. Snijdt de nodige groenten, weegt de verdere ingrediënten af en heeft alles klaar staan, zelfs het kokend water. Ja, dan kan ik ook in 15 minuten iets bijzonders op tafel zetten.

Koken is niet alleen het pannetje op het vuur zetten. Koken is een maaltijd, gerecht of iets eetbaars voorbereiden, samenstellen en gereedmaken om te eten.

Wat groot invloed heeft op de uitkomst ( smaak en presentatie) is je gevoel, liefde voor de taak en zeker ook kennis van zaken. Maar dat laatste is een leerproces die lang doorgaat en groeit na mate men zich steeds verder ontwikkeld, nieuwe dingen probeert en nieuwe technieken onder de knie krijgt.

Ik heb een redelijk breed assortiment kookboeken, ik kook veel 'uit de losse pols' en laat me ook inspireren door wat er in mijn koelkast en voorraadkasten aanwezig is. De kookprogramma's zijn bronnen van vernieuwing en leermomenten. Maar vooral - Ik HOUD van de keuken.

En vanochtend had ik zin in een smoothie. Dat betekend fruit schillen, smaken bedenken en al vroeg in de ochtend 'wakker genoeg zijn' zodat je creatief en gefocust iets lekkers neer kan zetten om van te smullen.

Mijn dag is goed begonnen. En die van u ook?

Nee, dit waren ze niet maar lijkt er wel erg op!

In de blender gingen twee appels ( die er zielig uitzagen) twee peren ( waarvan eentje overrijp en de ander maar niet zachter wilde worden) een kopje aardbeien (die lekkerder waren in de smoothie dan zo in een schaaltje) en een 3cm lang stukje geschilde verse gember. Als vocht - een pakje Rosevicé
( wat als overblijfsel uit een lunchpakket was en al een tijdje in de koelkast stond te wachten).

OOoooh dat was toch LEKKER!!

Fijne dag allemaal


zondag 14 september 2014

Een pan met soep

Het wordt een groot gezelschap ( 16 personen) die zaterdag aan het einde van de dag ' aanschuift' voor een maaltijd. Het zijn vrienden - allemaal vrijwilligers - die een dag samen komen om de cultuur history van de Hollandse Biesbosch voor één dag weer tot leven te roepen. Een stapje terug in de tijd nemen om een levend beeld te schetsen van 'toen'.


Alle praktische details zijn uitgewerkt. De dames die de maaltijd taken onderling hebben verdeelt werken in paartjes om alles in goed harmonie en zorgvuldigheid gereed te maken. Want dit moet allemaal vooraf thuis gebeuren. Er is geen stroom, geen kraanwater, geen magnetron of welk 'modern' hulpmiddel dan ook aanwezig. Het is, zoals gezegd - een dag ' terug in de tijd'.

Er moet worden nagedacht over smaken-  het menu moet een ieder aanspreken. Het moet makkelijk op te warmen en makkelijk te eten zijn - al zitten op een klein krukje of boomstammetje zonder eettafel,  en het moet ruim van te voren klaar gemaakt kunnen worden - geen koelkast aanwezig dus houdbaarheid speelt een grote rol. Om het maar niet over vervoer te hebben - van huis, in auto, in bootje en dan weer aan wal getoverd.

Ons menu om de dag af te sluiten:

Vooraf, in de vorm van diverse noot-soorten, kazen, turks brood en toastjes.

Soep - het wordt een heldere groentesoep met vermicelli, licht gezout en zonder vlees.

Twee salades - een pasta met en een aardappel zonder  - vlees

En ja, het moet allemaal wel weggespoeld worden. Dat komt ook wel goed.

Het was een fantastische dag - en er komt volgend jaar een herhaling hiervan. Zo geslaagd, zoveel leuke reacties van de bezoekers dat wij de energie die we erin hebben gestopt zeer de moeite waard hebben gevonden.

Historische Dag - Hollands Biesbosch, Dordrecht




Een bont gezelschap - foto van Marianne de Braven
De dag afronden met een gezamenlijke maaltijd.

                                   

donderdag 11 september 2014

Een gevarieerde keuken















Geboren 1953 in Nederland
Ge- emigreert naar Nieuw Zeeland in 1961
Terug naar Nederland 1966
Opnieuw naar Nieuw Zeeland 1971
Thuis naar Nederland 2000

Ja, zo maak je wat mee in je leven. Enfin, door mijn jaren als Nederlandse in Nieuw Zeeland heb ik het voorrecht gehad om zeer gevarieerd te leren eten en koken.

Wat ik gewend was - in de jaren '53-'61was de lekkere Hollandse pot, en omdat mijn vader een voorkeur had voor Indonesisch eten en wij een schat van een Indonesische buurvrouw hadden - aten wij ook regelmatig ECHTE Indonesische gerechten. Ik aan de bami en de rest aan de nasi. Ik kon die rijstkorrels niet weg krijgen als kind. Dat is nu gelukkig wel anders.


De eerste jaren in Nieuw Zeeland waren zware jaren. We moesten de taal leren, aanpassen aan een nieuwe levensstijl en wennen aan de afstand tussen ons en onze achtergebleven familieleden. In die periode was het ook niet zo makkelijk om buitenlandse producten te bemachtigen - dus moest mijn moeder leren omgaan met andere soorten groenten en vlees - wij ook uiteraard, want opeens kregen we toch andere maaltijden voorgeschoteld.

Er waren toen nog geen schappen met buitenlandse producten in de supermarkt - nou GEEN is een groot woord, maar minimaal en ook niet betaalbaar voor de 'gewonen' mens. Dus, dag zuurkool, rookworst en kroketten.




In Nederland, vlees aardappelen en een groente - in Nieuw Zeeland vlees, aardappelen en drie groenten. Pompoen ( pumpkin), pastinaak ( parsnip), snijbiet ( silverbeet), zoete aardappel ( kumera) waren dagelijkse kost.


Kiwi ( kiwifruit) passievrucht (passionfruit), tamarillo ( ook Tree tomato genoemd) feijoa waren nieuwe smaken om te leren eten en te genieten.


Tegenwoordig is dat anders. Vliegen is niet meer een bijzondere manier van reizen of producten vervoeren. We kunnen het hele jaar door van allerlei producten genieten buiten seizoenen om. Of dat nou een vooruitgang is durf ik niet te zeggen, maar de mogelijkheden zijn nu diverse en uitgebreider dan toen. Met al de kookprogramma's op televisie en vertaalde kookboeken heeft men de mogelijkheid om in alle keukens thuis te voelen en bijzondere gerechten op tafel te zetten voor familie en vrienden.











zondag 7 september 2014

Een echte curry

Ik ben fan van ..... MC Australië. Dat wisten jullie al.

recepten die ik plaats staan op mijn FAcebook pagina.

Hier maak ik een uitzondering voor.

Chef Pete Evans een recept gedeeld en ik kon het niet laten: Ik heb het vertaald. Zitten vast wel wat 'foutjes' in wat betreft beperkte uitleg maar volgens mij, als je een beetje bekend ben in de keuken zal dit recept je wel bekoren.

De vertaling in de blauwe tekst.



Nonya kip curry- van chef Pete Evans.
Serves 4 - Voor 4 personen

Nonya Chicken Curry

• 3 tablespoons coriander seeds - 3 eetlepels korianderzaad
• 1 teaspoon cumin seeds – 1 theelepel komijnzaad
• 1 teaspoon fennel seeds – 1 theelepel venkelzaad
• 15 dried chillies, deseeded, soaked in hot water, drained and chopped ( gedroogde chilli, geweekt in heet water, uitgelekt, en gesneden
• 270 g red shallots, roughly chopped – sjalotten grof gesneden
• 100 g water spinach –water spinazie *1
• 3 cloves garlic – teentjes knoflook
• 20 g belachan, toasted (shrimp paste) – garnalen pasta
• 25 g fresh turmeric root (or 1 tablespoon dried turmeric) 25gr vers of 1 eetlepel gemalen kurkurma
• 6 - 7 sprigs of curry leaves – Kerrie bladen
• 4 tablespoons coconut oil – kokos olie
• 1 star anise - steranijs
• 2 whole cloves – 2 kruidnagelen
• 1 cinnamon stick – kaneel stokje
• 600 grams chicken thigh fillets (from pasture raised chooks) kipfilet ( geen plofkip)
• 300 g sweet potatoes peeled and diced - zoete aardappel geschild en in blokjes
• 2 birds eye chillies, de-seeded and halved lengthways – rawit *2, zonder zaad en in de lengte gehalveerd
• 400 ml coconut milk – kokos melk
• 200 grams okra - cut in half lengthways – okra in lengte gehalveerd
• 1 tablespoon salt - zout
• 100 ml coconut cream – kokos room
2 pandan leaves, shredded lengthways and knotted (optional) pandam bladen in de lengte repen gesneden en in een knoop gelegd. ( optioneel)

• To begin making the curry, dry toast the coriander, cumin and fennel seeds in a sauté pan until fragrant and beginning to smoke. Tip into mortar and pestle or electric spice grinder and grind to a powder. Set aside.


Om te beginnen maak de curry; bak de koriander, komijn, en venkelzaad in pan –( laat niet aanbranden) tot geur rijk en rokerig. Verplaats naar vijzel en maak tot fijne poeder. Zet aan de kant.

• To make the spice paste or rempah you may do it the old fashioned and very effective way or blitz the ingredients in a mini food processor. If you are using the mortar and pestle, start by pounding a small amount of the prepared, dried chillies and adding small handfuls at a time, all the while pounding thoroughly to a fine paste. Continue to add and pound the shallots, garlic, belachan and turmeric in the same manner until all are a homogenous, fine paste. If using a mini food processor still exercise the same patience and pulverize only small amounts of the ingredients at a time, to achieve a fine paste.


Om de kruidenpasta te maken gebruik de vijzel ( of voor het gemak kan je een staaf mixer of keuken machine gebruiken) . Begin met de gedroogde chili, beetje bij beetje, bewerk ze tot een pasta. Daarna voeg toe en blijf mengen; de sjalotten, knoflook, garnalen pasta en Kurkuma. Zorg dat je een smeuïge pasta maakt.


• Heat coconut oil in a heavy based saucepan or wok, to a medium heat. Toast star anise, cloves and cinnamon stick for about 20 seconds. Add spice paste and sauté for about six to ten minutes, or until the sauce is very fragrant and the oil is separating from the rempah. Add pandan leaves and curry leaves and keep cooking until very fragrant. You will know when the paste is ready when the oil begins to separate from the mixture and rising to the surface.


Verwarm niet al te heet de kokosolie in een pan of wok, bak de steranijs, kruidnagels, en kaneel voor ong 20 seconden. Voeg de gekruide pasta toe en bak voor ong 6 tot 10 minuten tot de saus is erg geur rijk is en de olie  zich van de rempah *3 scheidt. Voeg de pandam en curry bladen toe en kook door tot geurig en smaken los komen. Je kan zien dat de kruidenmengel klaar is als de olie begint te scheiden.

• Add chicken pieces and stir for one minute. Add sweet potatoes (or pumpkin), okra (or broccoli), coconut milk, salt. Cover and simmer until chicken and potatoes are tender. Add coconut cream and birds eye chillies and water spinach and simmer for a further five minutes. Serve with cauliflower rice.


Voeg nu de repen of stukken kip toe. Roer vlees kort goed door het kruidenmengsel. Voeg dan de zoete aardappel ( of pompoen) Okra ( of broccoli) kokos melk en zout toe. Met deksel erop kook zachtjes tot kip en aardappel gaar is. Voeg dan de kokos room, rawit, en waterspinazie toe en smoor voor een verdere 5 minuten.

Serve with cauliflower rice.

Serveer met (bloemkool) rijst.! klik op delink voor Bloemkool rijst recept


ps - you could add in some chicken livers for the last 5 minutes of cooking too to make it even tastier and more nutritious!


Voor nog meer smaak en voedingswaarde – voeg kippenlevertjes toe in de laatste 5 minuten.


1.Waterspinazie


1. De waterspinazie of waterwinde is een plant uit de windefamilie. Het is een kleine, tot 25 cm hoge, kruidachtige semi-waterplant, die in moerassen groeit. De waterspinazie groeit in het water of in vochtige aarde. Wikipedia


2.Rawit- Bird's eye chillies


Rawit is de benaming voor kleine pepertjes. Ze zijn te koop bij toko's en tegenwoordig soms ook bij supermarkten. Rawits zijn vele malen heter dan de meeste Chilipepers. Bij het bereiden van gerechten moet daar rekening mee gehouden worden. Wikipedia


3.Specerij- Rempah

1. Een specerij is een natuurlijke aromatische plantaardige stof die smaak aan eten geeft. Ze kan aan voedsel worden toegevoegd als smaakmaker en geurmiddel. Wikipedia



zaterdag 6 september 2014

Creatief bezig in de keuken

Het was me een weekje van afwisseling, druk druk, weg en thuis en meer dan dat.

Ik merk dat ik wat meer tijd nodig heb om bij te komen van overvolle dagen en kortere nachten.

Ondanks alle drukte heb ik ruimte gevonden om twee schalen Griekse salade te maken voor ons jaarlijks buurt BBQ.

Ik heb een aantal van deze schalen opgespaard over een langere periode. Lekker Sushi halen en schalen behouden. Ik (her) gebruik ze regelmatig als ik een gerecht of iets mee moet nemen of een grotere groep eet bezoek thuis krijg. De schotels zijn een goed afgestelde maat, de deksel passen er voortreffelijk op en ze kunnen stapelen in de kelder of zelfs in een tas.


Enfin, een Griekse salade is zo gemaakt. Geen poespas ( dat zei een oud Grieks mannetje tegen mij toen we op Corfu waren). Hij zei " gewoon snijden geeft niet alles gelijkmatig - gewoon chop chop en in de schaal doen". Dus ben ik me ervan bewust dat alle stukjes niet gelijkmatig hoeven, dat de volgorde aan mij ligt en de verhoudingen van de ingrediënten ook een persoonlijk tintje mogen hebben.
Wat ik wel weet, om vocht tot een minimum te houden, is dat het handig is om de zaadlijsten uit de komkommer te halen en niet schillen, en het vocht uit de tomaten verwijderen. ( Ik haal de schil van de tomaat er af)

Het begin van iets heerlijks
Nou vinden de kippen de zaadjes uit de komkommer wel te pruimen maar ik vind het zonde om die tomatenvocht weg te gooien. Daar kan van alles mee gemaakt worden toch? Of als toevoeging in een gerecht ( denk aan die jus van je vlees) of met een bouillon blokje en kruiden als een saus over pasta.

Wees creatief - en probeer zo weinig mogelijk etensresten weg te gooien.

Enfin, ik had geen reden om die avond te koken omdat we naar de BBQ gingen- en dan is het zaterdag- en als er geen gasten komen is het mijn ' makkelijke maaltijd' dag.

Beneden in de  keuken pruttelt mijn saus in de pan - en het ruikt HEERLIJK!


Het recept komt op de FACEBOOK pagina van In mijn Keuken.

LIKE de pagina en maak kans op een super goed Kookboek!






vrijdag 5 september 2014

De keuken......

Zoals bekend kunnen vrouwen ( over het algemeen) meer dan een ding tegelijk. Daarmee bedoel ik - gesprek met kind, aardappelen schillen en vlees braden en telefoon aannemen. Op een of andere manier zijn we zo flexible dat dit soort kunstjes vrouwen makkelijker afgaat dan mannen.

Wat niet kan is op twee plaatsen tegelijk zijn - en dat zou ik nou wel zo af en toe willen. Want de afgelopen week ben ik vaker van huis, dan thuis geweest. Mijn eigen keuken kwam er magertjes af - maar in veel keukens ben ik wel geweest. Op onderzoek uit dan wel.

Ik ben aan het zoeken naar en- verzinnen van, een nieuwe keuken. Want ik weet niet wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is, vernieuwend is of zelfs beschikbaar is. En dat wil ik weten. Neen, ik ga mijn keuken (nog) niet vervangen. Dat wil ik pas als ik weet wat er is, waar ik het vinden kan en wat de mogelijkheden zijn. Ik ben aan het vooronderzoek bezig. En dat is LEUK!

Dat betekend wel, dat ik niet zo vaak aan mijn bureau heb gezeten dan ik gewend ben...en dat betekend ook dat ik minder spannende gerechten op tafel heb gezet waar ik wat over wil zeggen. Soms is zwijgen goud waard!

Ik ben ook het design programma van IKEA aan het uitproberen! En geloof me - daar is tijd voor nodig. VEEL tijd. Het is wel allemaal leuk, spannend, vermoeiend, VEEL en alles mogelijk.

Morgen ben ik weer in de gelegenheid om iets zinnigs te schrijven over een gerecht. Iets wat ik, als gevolg van vandaag, mee aan de slag ben gegaan.

Smakelijk voor straks en tot gauw!